بازار آریا

آخرين مطالب

بررسی گزارش آماری صنعت فولاد از مقایسه یازده ماهه نخست 1402 نسبت به 1401 نشان‌داد

تجارت محصولات فولادی زیر ذره‌بین اقتصاد ايران

  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای‌اقتصاد: عملکرد بخش صنعت و تجارت خارجی ایران در سال‌های اخیر، آینه تمام‌نمای سیاست‌های صنعتی و چالش‌های اقتصادی درون کشور است. بررسی گزارش آماری منتشرشده از سوی انجمن تولیدکنندگان فولاد نشان می‌دهد در حوزه صادرات به‌رغم افزایش حجم محصولات و بالطبع افزایش مقدار مواد اولیه استفاده شده، ارزش صادرات کاهش داشته‌است و در مقابل با کاهش وزن واردات، میزان دلار بیشتری به بازارهای جهانی پرداخت شده‌است.
البته تراز تجاری فولاد در بازه زمانی موردنظر مثبت ارزیابی می‌شود، اما در مجموع 5سری محصولات تولیدی فولاد در یازده ماهه با افت تناژی نسبت به مدت مشابه سال‌گذشته روبه‌رو بوده و 4سری محصول نیز با افزایش تولید روبه‌رو بوده‌اند. در این شرایط صادرات 7 محصول افزایشی و صادرات 4 محصول کاهشی بوده‌است. در واردات نیز ارزش ورود 5محصول مثبت ارزیابی شده و 2 محصول با افت واردات روبه‌رو بوده‌اند. ارزش واردات سه محصول نیز مانند سال‌گذشته بوده و ‌درصد تغییرات آن صفر است. همچنین وضعیت تولید به دلیل چالش آب، برق، عدم‌توانایی بنگاه‌ها در به روز‌کردن ماشین‌آلات و نوسانات نرخ ارز با‌درصد تغییرات منفی نسبت به مدت مشابه سال‌گذشته مواجه بوده‌است.
کل محصولات فولادی، منفی 1.1‌درصد
با نگاهی به بخش تولید گندله، آهن‌‌‌‌‌اسفنجی، ‌‌‌‌‌ فولاد میانی و کل محصولات فولادی یازده ماهه سال‌1401 و 1402 شاهد افت تولید در 5 نوع محصول از محصولات فولادی و بهبود 4 بخش دیگر هستیم. با همین نگاه کلی می‌توان گفت شرایط تولید داخل صنایع بر پایه فولاد روند مطلوبی نداشته‌است. طبق آمار منتشر شده، تولید انواع شمش فولادی کشور در یازده ماهه سال‌1402، 29‌هزار و 334‌‌ تن بوده که رشدی 9.2‌درصدی در بخش بیلت و بلوم و رشدی 0.7‌درصدی نسبت به مدت مشابه سال‌گذشته داشته‌است.
بیلت و بلوم، به‌عنوان زیرمجموعه‌‌‌‌‌هایی از شمش‌‌‌‌‌های فولادی بیشترین بهبود رشد را به خود اختصاص داده‌اند. میزان تولید کل این دو محصول از 16‌‌هزار‌ و 903تن در یازده ماهه نخست 1401 به عدد 18‌هزار‌ و 452‌تن در یازده ماهه 1402 رسیده است؛ در نتیجه می‌توان گفت در این بخش با رشدی 9.2‌درصدی، 1.549‌هزار ‌تن بیلت و بلوم بیشتر نسبت به سال‌گذشته تولید شده‌است. این دو ماده‌جهت اتصالات در سازه‌‌‌‌‌های ساختمانی استفاده می‌شوند. برای مثال بیلت برای ساخت میلگرد و تیرآهن و از بلوم برای ساخت پروفیل‌های فولادی استفاده می‌شود.
در بین محصولات تولیدشده در بخش فولاد، بیشترین میزان افت تولید متعلق به نبشی، ناودانی و سایر مقاطع است. این بخش از محصولات که برای ساختمان‌‌‌‌‌سازی استفاده می‌شود، فناوری تولید مشابهی دارند و هرکدام از این مقاطع فولادی، به شیوه‌‌‌‌‌های پرسی و فابریک تولید می‌شوند. تولید این بخش از محصولات در سال‌1402 باتجربه‌‌‌‌‌‌کردن افت 73‌هزار تنی، نسبت به سال‌قبل، تغییرات منفی 9.3‌درصدی داشته‌است.
کاهش ارزش صادرات محصولات فولادی
صنعت فولاد به‌عنوان یکی از صنایع مادر و پیشران در اقتصاد کشور، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، بنابراین روند صادرات این محصول استراتژیک می‌تواند نشانگر وضعیت کلی تجارت خارجی و میزان موفقیت در دستیابی به اهداف توسعه صادرات غیرنفتی باشد. آمار 11ماهه نخست سال‌1402 از وضعیتی نگران‌‌‌‌‌کننده در این بخش حکایت دارد که نیازمند تحلیل دقیق و اتخاذ تدابیر لازم است.
بر اساس گزارش انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، در 11ماهه امسال حجم کل صادرات فولادخام (میانی) به 7‌هزار و 102‌تن و حجم محصولات نهایی فولادی با کاهش به حدود 3‌هزار‌ و 150تن رسیده‌است. این رقم نسبت به مدت مشابه سال‌گذشته بهبودی به ترتیب 7.4 و 8.1‌درصدی نشان می‌دهد، اما با نگاه دقیق‌تر به آمار می‌توان روندهای نگران‌‌‌‌‌کننده‌‌‌‌‌ای را مشاهده کرد. یکی از دلایل این نگرانی را می‌توان کاهش منفی‌شدن کاهش ارزش صادرات دانست. میزان ارزش صادرات کل محصولات فولادی نسبت به مدت مشابه سال‌گذشته حدود 3.3‌درصد افت داشته‌است.
نکته حائزاهمیت در بخش صادرات، شرایط کنسانتره‌‌‌‌‌ سنگ‌آهن است؛ این بخش با رشد 798.6‌درصدی حجم صادرات بیشترین میزان جهش را به خود اختصاص داده‌است. همچنین باید توجه داشت که ارزش صادرات این حوزه از 74 میلیون‌دلار در سال‌1401 به 543 میلیون‌دلار در سال‌1402 رسیده‌است و‌درصد تغییر مثبت 633.8‌درصدی را رقم‌زده است.
روندهای منفی موجود در آمار 11ماهه صادرات فولاد ایران، زنگ خطر جدی برای این صنعت راهبردی محسوب می‌شود. کاهش صادرات محصولات با ارزش‌افزوده بالا نشان می‌دهد که موانع جدی در مسیر توسعه صادرات و ارتقای جایگاه ایران در زنجیره ارزش جهانی فولاد وجود دارد.
کاهش میلگرد در بازار
بررسی میزان واردات محصولات فولادی نشان می‌دهد، میلگرد با تغییر مقدار واردات از 101‌هزار‌تن به 35‌هزار‌تن پرشیب‌‌‌‌‌ترین کاهش واردات را داشته‌است و تغییرات منفی 36.7‌درصدی ایجاد‌کرده‌است. از آنجا‌که تولید میلگرد نیز کاهش منفی 1.9‌درصدی داشته‌است، این کاهش واردات را نمی‌توان به فال‌نیک گرفت و حاصل تولید ملی دانست، بلکه دلیل آن می‌تواند بالا رفتن قیمت میلگرد باشد. همچنین باید توجه کرد که بخشی از میلگرد تولیدشده به مقدار بیشتر از مدت مشابه سال‌گذشته صادر می‌شود. با کاهش تولید میلگرد، افزایش صادرات و افت شدید مقدار واردات این محصول، می‌توان احتمال داد این کاهش عرضه میلگرد بر بازار اثر سوء بگذارد.
فولاد میانی و تولید داخل
بر اساس آمارهای منتشرشده از سوی انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، فولاد میانی بهبودی 5.8‌درصدی در تولید را تجربه‌کرده است و حجم صادرات آن نیز 7.3‌درصد بالا رفته و همچنین ارزش صادرات حاصل از آن نسبت به مدت مشابه سال‌گذشته 5.7‌درصد ارتقا یافته‌است. نکته امیدوارکننده با بررسی حجم واردات محصولات میانی به‌دست می‌آید. فولاد میانی با کاهش منفی 50درصدی می‌تواند نشانی از بهبود شرایط این بخش در داخل کشور باشد.
ثبات نسبی مقاطع تخت فولادی
مقدار تولیدکل مقاطع فولادی نسبت به مدت مشابه سال‌گذشته، تقریبا بی‌‌‌‌‌تغییر بوده‌است و تنها 0.1‌درصد کاهش یافته‌است. این بخش از تولیدات فولادی به‌رغم افزایش 5.5‌درصدی حجم صادرات، با حدود منفی 5‌درصد کاهش ارزش صادرات مواجه بوده‌است. واردات مقاطع تخت نیز به نسبت سال‌گذشته افزایش داشته‌‌‌‌‌است.
در مجموع می‌توان عنوان کرد؛ بر اساس آمار کل تولید فولاد میانی کشور در فروردین ماه، تولید کل محصولات فولادی، منفی 1.1‌درصد بوده‌است و پیش‌بینی می‌شود با نزدیک‌شدن به روزهای‌گرم سال، چالش‌های آب و برق منجر به کاهش مقدار تولید شود. بدون‌شک، صنعت فولاد برای برون‌‌‌‌‌رفت از این وضعیت نیازمند اقدامات فوری و هدفمند است.
--> اخبار مرتبط چالش‌های چندوجهی نوردکاران تولید یک‌‌‌میلیون و 675‌هزار تن محصولات فولادی در چهارمحال و بختیاری بن‌‌‌بست فولاد؟ رشد 5.8درصدی تولید فولاد در سال1402 سال سخت فولادسازان

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1147897/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

توقیف 3 میلیارد ریال کالای احتکاری از انبار غیرمجاز در اصفهان

پیش‌بینی رشد اقتصادی جهان در سال 2024

چالش های اتحادیه اروپا در خاورمیانه چیست؟/ نگاه بروکسل به پرونده هسته ای ایران با اسرائیل متفاوت است/ اتحادیه اروپا می تواند با ایران در مقابله با تهدیدهای مشترک همکاری کند

اردبیل در شاخص بهره وری نیروی کار پنجم کشور است

جریمه قاچاقچی سیگار در اردبیل

توافق ایران و امارات برای تقویت همکاری‌های تجاری

میزان صادرات نفت اعلام شد

هفت روز دیگر طرح فجرانه کالابرگ تمام می‌شود

وعده کاهش قیمت نوبرانه‌ها تا پایان اردیبهشت

پاگشای برقی‌ها در بازار خودرو

اژ‌ه‌ای: چرا باید فعال اقتصادی ‌را ممنوع‌الخروج کنیم؟!

برقراری تجارت آزاد بین ایران و اوراسیا تا 2 ماه آینده

رکود نسبی در هفته ریزش شاخص بورس

آل اسحاق: آینده روابط ایران و عراق به سرمایه گذاری‌های مشترک بستگی دارد

تجلیل از نیروهای شرکتی و خدماتی بنیاد کرمانشاه

هفت روز تا پایان اجرای طرح فجرانه کالابرگ؛ برنامه دولت درخصوص کالابرگ چیست؟

ماجرای مالیات بر عایدی سرمایه؛ وقتی قانون تصویب شود چقدر باید مالیات بدهید؟

قیمت طلا تکان خورد

بالاخره دولت دستور همسان‌ سازی حقوق‌ ها را داد

بانک مسکن: در استفاده از منابع صندوق توسعه ملی عجله نمی‌کنیم

کارگران در خط مقدم جبهه اقتصادی قرار دارند

صفرشدن تعرفه تجارت کالا‌ها بین ایران و اوراسیا تا 2 ماه آینده

نماینده کارگران: وزیر کار به دنبال کنار گذاشتن تشکل‌های کارگری است

قیمت جدید بنزین در کشور عراق اعلام شد

رانت 69 میلیارد دلاری برای وارد کنندگان

بانک‌ها هیچ دلیل و علاقه‌ای برای پرداخت وام به مردم ندارند

پرداخت‌های تجاری ایران و روسیه تغییر می‌کند

امکان اعتراض برای دریافت سهام عدالت جاماندگان

ایرنا نوشت: عبور از بحران بدهی در دولت سیزدهم

درآمد مردم لرستان افزایش یابد/ رفاه اجتماعی را ارتقا دهیم

جاماندگان سهام عدالت حتما بخوانند/ اگر شرایط دریافت سهام عدالت را دارید، این کار را انجام دهید؟

صفرشدن تعرفه تجارت کالاها بین ایران و اوراسیا تا 2 ماه آینده

تأثیرات گوناگون تغییرات اقلیمی بر زندگی انسان

بخش خصوصی می تواند از فروپاشی اقتصادی افغانستان جلوگیری کند

امضای تفاهم نامه توسعه رسته کفش دانسفهان

هیچ واحد تولیدی به‌خاطر آرا قضایی در گرمسار تعطیل نشد

ایجاد عدالت و شفافیت اقتصادی هدف لایحه اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم

سوزوکی هایابوسا؛ شاهین ژاپنی 25 ساله شد/ اینفوگرافی

ساخت شهرک سیر برای تقویت زنجیره‌ ارزش پیگیری شود

احتمال بیکار ماندن جوانان در کدام استان بیشتر است؟

رانت شیرین 69 میلیارد دلاری برای واردکنندگان

تیتر گمراه کننده‌ برای نقدینگی

آخرین وضعیت متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان

قیمت جدید تخم‌مرغ؛ هر شانه چند؟

هند در قرارداد بندر چابهار کمتر از یک چهارم مبلغ به تعهد خود عمل نموده!

کشور نیازمند آرایش مدیریتی متناسب با شرایط اقتصادی است

مجلس دوازدهم در پیگیری مسائل اقتصادی یک‌صدا خواهد بود

همتی: این دولت 600 هزار میلیارد تومان پول چاپ کرده است/ ویدئو

قیمت انواع شکر بسته بندی موجود در بازار

رشد وحشتناک نقدینگی طی 22 سال

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی