بازار آریا

آخرين مطالب

«دنیای اقتصاد» سهم خودرو از واردات کشور را بررسی کرد

تخصیص ارز به مونتاژ سرعت گرفت اقتصاد ايران

تخصیص ارز به مونتاژ سرعت گرفت
  بزرگنمايي:

بازار آریا - آمار منتشره توسط سازمان توسعه تجارت نشان می‌دهد که ارز تخصیص‌یافته برای واردات قطعات خودروهای مونتاژی در بهمن‌ماه با رشد 7درصدی نسبت به دی‌ماه همراه بوده است. این موضوع نشان می‌دهد سرعت تخصیص ارز به مونتاژ خودرو دست‌کم تا انتهای بهمن‌ماه روند صعودی خود را طی کرده است. این در حالی است که در این مدت انتقادات زیادی به سیاستگذار شد که به جای اختصاص ارز برای واردات خودرو، بیشترین بخش ارز حوزه خودرو را به واردات قطعات خودروهای مونتاژی تخصیص داده است. با این وجود به نظر می‌رسد سیاستگذار علی‌رغم این انتقادات تصمیم گرفته که سرعت ارزپاشی در مونتاژ خودرو را افزایش بدهد.

بازار آریا

طبق آمار سازمان توسعه تجارت، بیشترین ارز مصرفی در حوزه حمل‌‌و‌نقل و نیرومحرکه، صرف مونتاژ خودرو شده است، به طوری که واردات قطعات محصولات مونتاژی در رتبه پنجم کل کالاهای وارداتی از ابتدای سال تا انتهای بهمن‌‌ماه قرار دارد. بر اساس این گزارش، کالاهای مربوط به «خودرو و نیرو محرکه» 15.2درصد از کل واردات کشور در 11 ماه سال گذشته را به خود اختصاص داده‌اند. این در حالی است که در آمار 10ماهه سهم این گروه کالایی از کل واردات کشور 15درصد بوده است، بنابراین در بهمن‌ماه خودرو سهم بیشتری از واردات کشور را به خود اختصاص داده بود. همچنین «خودرو و نیرو محرکه» در رتبه اول کل واردات صنعتی کشور قرار دارد. اما از 9میلیارد و 74میلیون دلار وارداتی که در حوزه خودرو انجام شده، تنها 157میلیون دلار، معادل 1.7درصد، از این ارز صرف واردات خودرو شده است و حالا رشد سرعت واردات قطعات مونتاژی‌ها در بهمن نسبت به دی نیز نشان می‌دهد که گویا قرار نیست این سهم افزایشی هم داشته باشد.
همان‌طور که عنوان شد در حوزه خودرو و نیرو محرکه، بیشترین واردات مربوط به قطعات خودروهای مونتاژی است، به طوری که در بازه زمانی مذکور یک‌میلیارد و 454میلیون دلار قطعات منفصله برای تولید خودروی سواری با داخلی‌سازی 14 تا 30درصد که مربوط به محصولات مونتاژی است، وارد کشور شده است. این در حالی است که در مدت مشابه سال 1401 این رقم تنها 772میلیون دلار بود. بنابراین در این بازه زمانی، واردات قطعه برای مونتاژ چینی‌ها 88درصد رشد را ثبت کرده‌ است. علاوه بر این، واردات این قطعات نسبت به دی‌ماه با رشد همراه بوده است. مقایسه آمار 10 و 11 ماه سال 1402 نشان می‌دهد که در بهمن‌ماه 139میلیون دلار صرف واردات قطعات خودروهای مونتاژی شده است. مقایسه آمار 10 و 9 ماه سال گذشته نیز حاکی از آن است که در دی‌ماه این رقم 130میلیون دلار بوده است. بنابراین در یازدهمین ماه از سال 9میلیون دلار، معادل 7درصد، قطعات منفصله بیشتری برای مونتاژ خودرو نسبت به ماه پیش از آن وارد کشور شده است.
در کنار این موضوع، طبق آخرین آمار وزارت صمت، سهم خودروسازان خصوصی از بازار خودروی کشور نیز افزایش پیدا کرده است، به طوری که تولید این خودروسازان نسبت به سال 1401 با رشد 58درصدی همراه بوده و تولید خودروهای سواری آنها نیز 72درصد افزایش داشته است. همچنین سهم بخش خصوصی در سال جاری حدود 23درصد از کل تولید خودرو در کشور بوده که برای فهم بهتر این عدد بهتر است اشاره کنیم که این میزان در سال 98 پنج‌‌درصد بوده است. با توجه به ارزبری زیادی که مونتاژ خودرو در پی دارد، می‌توان ادعا کرد مصرف ارز آن تنه به تنه واردات خودروی کامل می‌زند؛ به طوری که بیشترین ارز مصرفی در حوزه خودرو صرف واردات قطعه برای این دست از خودروها می‌شود یا به عبارت دیگر رشد ثبت‌‌شده در مونتاژ خودرو بدون صرف بخش قابل‌‌توجهی از ارز حوزه خودرو شدنی نبود.
اما درحالی در 11 ماه سال 1402 به میزان یک‌‌میلیارد و 454میلیون دلار صرف واردات قطعات منفصله خودروهای مونتاژی شده که طبق آمار گمرک ایران، در همین مدت‌زمان کل ارز واردات خودرو تنها 157میلیون دلار بوده است. اگر این رقم را با آمار سازمان توسعه تجارت از واردات قطعات منفصله برای مونتاژ خودرو مقایسه کنیم، می‌توان گفت ارزبری واردات خودرو طی 11 ماه سال گذشته، تنها 10.8درصد ارزبری مونتاژی‌ها بوده است یا به عبارت دیگر در 11ماه سال گذشته 9.3برابر ارزی که برای واردات خودرو تخصیص پیدا کرده صرف واردات قطعه برای مونتاژ شده است؛ که البته این ارز نیز به کل خودروسازان خصوصی نرسیده بلکه تعداد انگشت‌شماری از این شرکت‌ها از آن منتفع شده‌اند.
با این وجود همچنان مشکلات ارزی به عنوان سد اصلی واردات خودرو اعلام می‌شود. البته طبق برنامه‌‌های سیاستگذار در سال جاری باید آمار واردات خودرو با رشد قابل‌توجهی همراه باشد. در این صورت این پرسش مطرح می‌شود که آیا سیاستگذار راضی خواهد شد بخشی از ارز مونتاژ خودرو را به واردات تخصیص دهد؟ می‌توان گفت چنین احتمالی بسیار ضعیف است و احتمالا سیاستگذار خودرویی روندی را که سال گذشته داشته در سال پیش رو نیز ادامه خواهد داد.
جزئیات آماری واردات خودرو و نیرومحرکه
بخشی از آمار منتشره از طرف سازمان توسعه تجارت به جزئیات صادرات کشور در حوزه‌های مختلف می‌پردازد. برخلاف واردات، در حوزه صادرات، «خودرو و نیرو محرکه» جایگاهی بین 20 قلم کالای اول صادراتی ندارد. بین کالاهای صنعتی نیز صادرات در این حوزه در جایگاه هشتم قرار دارد. این در شرایطی است که در واردات کالاهای صنعتی رتبه اول را به خود اختصاص داده‌اند. از ابتدای سال 1402تا انتهای بهمن‌ماه 267میلیون دلار، معادل 62هزار تن، خودرو و قطعه صادر شده است. گرچه در بازه زمانی مشابه در 1401 این رقم 257میلیون دلار، معادل 79 هزار تن، بوده و از نظر ارزشی 10درصد رشد را ثبت کرده اما رقم به قدری پایین است که با کمی افزایش در صادرات نیز درصدهای زیادی برای رشد صادرات ثبت می‌شود.
در بین کشورهایی که مقاصد اصلی صادراتی ایران محسوب می‌شوند، هیچ‌یک واردات قابل ‌توجهی در حوزه خودرو و قطعه از ایران نداشته‌اند. در بین این کشورها که شامل چین، امارات، ترکیه، هند، پاکستان، افغانستان، عمان، روسیه و اندونزی می‌شوند، تنها روسیه است که 7درصد از کالاهایی را که از ایران وارد می‌کند به خودرو و قطعات اختصاص داده و به دیگر کشورهای مذکور هیچ صادراتی در این حوزه نداریم یا دست‌کم به قدری کم بوده که در دسته‌بندی «سایر کالاها» محسوب شده است.
در بخش واردات اما ماجرا کاملا متفاوت است. در 11 ماه سال گذشته 67درصد از کل واردات کشور به کالاهای صنعتی اختصاص داشته که خودرو و نیرو محرکه نیز در صدر کالاهای صنعتی واردشده به کشور هستند؛ به طوری که از ابتدای سال 1402 تا انتهای ماه میانی زمستان 9میلیارد و 74میلیون دلار واردات در این حوزه داشته‌ایم که معادل 972هزار تن است. «خودرو و قطعات» 15.2درصد از کل واردات کشور از ابتدای سال گذشته تا انتهای بهمن‌‌ماه را به خود اختصاص داده است. این در حالی است که در 11 ‌ماه ابتدایی سال 1401 کل واردات کشور در حوزه «خودرو و نیرو محرکه» 7میلیارد و 108میلیون دلار، معادل 791هزار تن، بود. بنابراین در این مدت زمانی کشور یک‌‌میلیارد و 966میلیون دلار، معادل 181هزار تن، بیشتر واردات خودرو و قطعه انجام شده است. از نظر ارزشی در 11 ‌ماه ابتدایی سال گذشته واردات خودرو و قطعه 28درصد رشد را نسبت به مدت مشابه سال 1401 ثبت کرده است. همان‌طور که اشاره شد تنها 157 میلیون دلار مربوط به واردات خودرو بوده و مابقی قطعه وارد شده است. همچنین واردات قطعاتی برای تولید خودرو با داخلی‌سازی پایین (30 تا 50درصد) با ثبت رقم یک‌میلیارد و 454میلیون دلار در رتبه اول واردات در حوزه خودرو قرار دارد.
اما قطعات منفصله برای تولید خودروهای سواری با داخلی‌سازی 30 تا 50درصد، که به محصولات خودروسازان بزرگ کشور مربوط می‌شود، سهم 453میلیون دلاری از واردات 11ماه ابتدایی سال جاری داشتند. این رقم در مدت مشابه سال گذشته 290میلیون دلار بود که رشد 56درصدی را نشان می‌دهد. از نظر وزنی هم واردات این قطعات از 33هزار تن به 52هزار تن رسیده تا 58درصد افزایش داشته باشد. رشد ثبت‌شده برای واردات قطعه برای تولید خودروهای داخلی ادعای قطعه‌سازان را مبنی بر اینکه تولیدکنندگان خودرو به جای خرید از قطعه‌سازان داخلی، رو به واردات قطعه آورده‌اند تایید می‌کند. آخرین آمار منتشر‌شده در این مورد که توسط مرکز پژوهش‌های مجلس تهیه شده بود نیز حاکی از آن است که فروش قطعه طی سال 1402با افت همراه بوده است. همچنین ارزش واحد این قطعات طبق آمار سازمان توسعه تجارت، از ابتدای سال گذشته تا انتهای بهمن هشت‌هزار و 706دلار به ازای هر تن بوده که افت یک‌درصدی نسبت به مدت مشابه سال 1401، که رقم هشت‌‌هزار و 779 دلاری برای هر تن را ثبت کرده بود، داشته است.
واردات قطعاتی که برای تولید وانت وارد کشور شده‌اند هم در بازه زمانی که ذکر شد، رشد 74درصدی داشته است؛ به طوری که در 11 ماه ابتدایی سال گذشته 349میلیون دلار قطعه برای تولید وانت وارد ایران شده است. این در حالی است که این رقم برای مدت مشابه سال پیش از آن، 200میلیون دلار بوده است. از نظر وزنی نیز این گروه کالایی با رشد 77درصدی، از 24هزار تن به 43هزار تن رسیده است. ارزش واحد این قطعات در 11 ‌ماه ابتدایی سال گذشته هشت‌هزار و 208دلار به ازای هر تن بوده که نسبت به 11ماه ابتدایی سال 1401تغییر معناداری نداشته است. همچنین مبادی ورودی خودرو و قطعات بدین شرح است: 33درصد از کل واردات از چین، 9درصد از کل واردات از امارات، 13درصد از کل واردات از ترکیه، 6درصد از کل واردات از روسیه، 7درصد از واردات از هلند و 11درصد از کل واردات از آلمان مربوط به این گروه کالایی است.
--> اخبار مرتبط محاصره چینی خودروسازان نیمسال کاهشی 10 خودرو سه مانع نامرئی واردات خودرو بازرگانان و مخالفت با دولت صدور مجوز واردات 200هزار خودرو

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1147884/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیش بینی بورس در هفته جاری

صندوق سرمایه‌گذاری مشترک ایران و امارات تشکیل شود

واکنش زاکانی به حواشی قرارداد چینی: شکایت می‌کنیم

تحقق درآمد 440 میلیاردی برای متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان

بوی بهبود اوضاع سیاسی، دلار را رام می‌کند؟

اکونومیست: نسل زد بهتر پول درمی‌آورند!

نقش سدها در کنترل سیل اخیر سیستان بلوچستان

نرخ گذاری دلار کانال‌های تلگرامی در روز تعطیل؛ خرید و فروشی نیست

چالش غرب در رویارویی با بیداری فرهیختگان

سه مطالبه اصلی کارگران از دولت در سال جاری

مصرف کولرها در ایران معادل مصرف برق یک کشور 120 میلیون نفری است

تأثیر بزرگ مسی روی اینترمیامی

بیداری فرهیختگان در غرب

رشد اقتصادی کشور با مشارکت مردم در گروی دانش بنیان شدن صنایع بزرگ است

زنگ خطر برای بنزین؛ واردات چقدر جدی است؟

خاتمی: دشمن برای کشور مشکل اقتصادی ایجاد کرده است/ دشمن می خواهد حیا و عفت بانوی ایرانی را نابود کند

بانک مرکزی وضعیت ارزی کشور را بهبود بخشید

اهدای بیش از 5 هزار اصله نهال حرا به محیط زیست استان بوشهر

رکورد قیمت خودروی چینی در ایران شکسته شد / هونگچی 10 میلیارد تومان

افزایش 4 میلیارد مترمکعبی تولید گاز پارس جنوبی با کاهش دوره تعمیرات اساسی

اتصال 137 هزار مودی به سامانه مودیان مالیاتی

چند دامنه فارسی به ثبت رسیده است؟

ماجرای کوبا برای ایران هم اتفاق می‌افتد؛ وقتی به این کشور نگاه می‌کنیم، زندگی عملا در گذشته مانده است/ توسعه تحت تحریم شدنی نیست

دشمن به دنبال از بین بردن هویت گفتمان انقلاب اسلامی است

قطار سریع‌السیر یزد حذف شد

افزایش سرسام آور قیمت این محصول ایران خودرو

ابلاغ برنامه هفتم پیش از پایان مجلس یازدهم به دولت

ماجرای جدول ادعایی در مورد نرخ تورم چیست؟ /بانک مرکزی: استناد به شاخص تاخیر تادیه دین برای محاسبه نرخ تورم، غلط است

تولیدکنندگان آلومینیوم مواد اولیه را به قیمت دلار 60 هزار و 500 تومان خریداری می‌کنند

تورم در ترکیه به 70 درصد رسید

کشف 800 مگاوات ماینر غیرمجاز؛ ممنوعیت تبلیغ کولرهای گازی در کشور

قیمت جهانی موادغذایی بالا رفت

معاون وزیر نیرو: امسال خاموشی نداریم

نقش نفت در رشد اقتصادی و توسعه زیرساخت‌ها مشهود است

واکنش همتی به اعلام نرخ تورم نقطه به نقطه فروردین از سوی بانک مرکزی

عضو هیات رئیسه اتحادیه املاک مدعی شد: معاملات مسکن در تهران از طریق بیت‌کوین!

شنود اقتصادی

مصرف کولرها در ایران معادل مصرف برق یک کشور 120 میلیون نفری است!

برگزاری رویداد بین المللی ارائه فرصت های سرمایه گزاری و جلب مشارکت های عمومی در فرودگاه های ایران

ضرورت همکاری دستگاه‌ها در اجرای پروژه استراتژیک جاده جلفا-کلاله

معاملات مسکن در تهران از طریق بیت‌کوین!

درآمد ترکمنستان از فروش گاز به چین از روسیه بیشتر شد

ادای احترام جمعی از مسئولان البرزی به مقام شهدای فرهنگی

تخصیص ارز تاکسی‌های برقی تهران توسط بانک مرکزی

اهمیت توسعه میادین مشترک کشور با سرمایه مردمی و توان بخش خصوصی

بازار نابسامان اجاره مسکن در شهرهای جدید

بهره‌مندی 123 شهر و 2469 روستای استان فارس از گاز

میوه‌های نوبرانه ارزان می‌شود

فرآیند تخلیه و بارگیری بنادر هرمزگان با الگوگیری از بندرشانگهای چین اصلاح خواهد شد

اثرات تورم بر زندگی مردم با اختصاص سهمیه بنزین به نفر خنثی می شود

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی