بازار آریا

آخرين مطالب

رویکردهای تحلیلی در بازارهای سرمایه بررسی شد

تحلیل تکنیکال یا بنیادی؟ اقتصاد ايران

تحلیل تکنیکال یا بنیادی؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - میلاد نصیری / تحلیلگر بازار سهام وقتی هنگام صبح با استفاده از اپلیکیشن‌های مسیریابی به دنبال یافتن نزدیک‌ترین مسیر برای رسیدن به محل کار یا دانشگاه خود هستید، از بین گزینه‌های پیشنهادی در نهایت مجبورید تنها یک‌مسیر را انتخاب کنید. اما روش‌های مختلف تحلیلی در بازار سرمایه مانند مسیرهای جدا از هم نیستند و نه‌تنها اجباری برای انتخاب نیست، بلکه مکمل یکدیگر هستند. سرمایه‌گذاران برای یافتن گنج، فانوس به دست، در میان بیابانی تاریک قرار دارند و روش‌های مختلف تحلیلی را می‌توان به سوخت یک فانوس تشبیه کرد. آنها در طول زمان با یادگیری انواع روش‌های تحلیلی و علوم مختلف و کسب تجربه به صورت آهسته و پیوسته قدرت نور فانوس خود را افزایش می‌دهند.
هر دو روش تحلیلی طرفداران متعصب خود را دارد. تحلیلگران تکنیکال، تحلیل بنیادی را زمان‌بر و فاقد اطلاعات لازم برای زمان خرید و فروش و تحلیلگران بنیادی، آن را غیر‌قابل اعتماد می‌دانند. حتی برخی پا را فراتر گذاشته و با نادیده گرفتن نقش احساسات معامله‌گران در معاملات، تحلیل تکنیکال را صرفا خط‌خطی‌هایی می‌دانند که هیچ پشتوانه علمی ندارد. در راستای اثبات این ادعا، عملکرد بخش عمده‌ای از تحلیلگران تکنیکال بیشترین کمک را به آنها می‌کند؛ چرا که در بهترین حالت فقط 10درصد کسانی که خود را تحلیلگر تکنیکال می‌دانند بر این روش تحلیلی مسلط هستند. اما افرادی که به طور کلی این روش تحلیلی را زیر سوال می‌برند، باید دلیل شکل‌گیری نمودارهای کاملا مشابه در بازارهای مختلف را که معامله‌گران مختلفی دارند بیان کنند. حد فاصل زمستان 98 تا شهریور 99، سهم‌های بزرگ بازار سرمایه ایران مانند «فملی»، «ومعادن»، «کچاد»، «وغدیر» و... طی 5موج بین 500درصد تا 1000درصد رشد کردند. مدتی بعد دقیقا همین میزان رشد با شباهت‌های زیاد در نحوه حرکت، این بار نه توسط معامله‌گران ایرانی، بلکه توسط معامله‌گرانی از سراسر جهان برای بیت‌کوین و اتریوم رقم خورد. این تنها یک نمونه از اتفاقات مشابه در بازارهای مختلف است.
هم تحلیل تکنیکال و هم تحلیل بنیادی در بازار سرمایه ایران نسبت به کشورهای توسعه‌یافته مانند بازارهای اروپا و آمریکا کاربردی‌تر هستند. در فرضیه بازار کارآ، هرچه یک بازار استانداردتر و شفاف‌تر باشد، کار برای تحلیلگران سخت‌تر یا نشدنی است. به همین دلیل در کشورهای توسعه‌یافته حجم صندوق‌هایی که مدیریت غیرفعال دارند بسیار بالاست. در این فرضیه هم تحلیل تکنیکال رد می‌شود و هم تحلیل بنیادی. دلیل مردود شدن تحلیل بنیادی کاملا مشخص است. شفافیت بسیار بالا، انتقال سریع اطلاعات به سرمایه‌گذاران، تنوع بسیار بالای ابزارهای مالی و حجم انبوهی از تحلیل‌های شرکت‌های حرفه‌ای باعث می‌شود که اکثر شرکت‌های موجود در بازار نزدیک به ارزش ذاتی خودشان معامله شوند. اما در بازار بورس ناکارآی تهران شرایط متفاوت است.
برخی معامله‌گران برای رد کردن عملکرد تحلیل بنیادی در بازار این‌گونه استدلال می‌کنند که مثلا در حالی که ارزش واقعی شرکت X مبلغی در حدود 10هزار میلیارد تومان است، در بازار در حدود 3هزار میلیارد تومان در حال دادوستد است و نه‌تنها در مسیر رشد قرار ندارد، بلکه روزبه‌روز در حال افت قیمت است. بنابراین تحلیل بنیادی کاربردی ندارد! اما همین اتفاق دلیلی بر کارکرد تحلیل بنیادی در بازار ایران است. تحلیل بنیادی تنها وظیفه دارد شرکتی را که زیر ارزش واقعی در حال معامله است به شما نشان دهد. بالاخره امواج سهمگین نقدینگی از راه خواهند رسید و ارزش بازار آن شرکت نه‌تنها به 10‌هزار میلیارد تومان، بلکه احتمالا در دوره‌های رشد بازار به 20 تا 30‌هزار میلیارد تومان هم می‌رسد. همین ناکارآ بودن بورس تهران و موفقیت‌های شگفت‌انگیزی که برخی نهادهای مالی نوپا در بخش خصوصی به دست آورده‌اند، نخبگان مالی را به‌رغم همه مشکلات، همچنان به سرمایه‌گذاری در بورس تهران ترغیب می‌کند.
در فرضیه بازار کارآ، کارکرد تحلیل تکنیکال در همان مرحله اول رد می‌شود و شاید این نظریه چندان منصفانه نباشد. اگر بپذیریم که تحلیل تکنیکال در بازارهای کارآ کاربردی ندارد، به صورت اتوماتیک به این نتیجه خواهیم رسید که بازار بزرگ و بین‌المللی کریپتوکارنسی‌ها هم بازاری غیر‌کارآست، چرا که تحلیل تکنیکال در آن کاربرد گسترده‌ای دارد. از نظر نگارنده آنچه قدرت تحلیل تکنیکال را افزایش می‌دهد تنها شیب نمودارهاست. بازار رمزارزها و بازار‌های سهام ایالات‌متحده در دهه‌های 80 و 90 میلادی نمونه‌ای از بازارهای کارآیی هستند که به دلیل شیب مناسب نمودارها در دوره‌های زمانی روزانه، تحلیل تکنیکال در آنها کاربرد گسترده داشته است. دلیل استفاده معامله‌گران بازار فارکس از اهرم‌های بالا هم همین مساله است. بازار فارکس بسیار عمیق است و کندل‌ها حتی در دوره‌های زمانی 5دقیقه تحلیل‌پذیر هستند، در نتیجه تحلیلگران با کوچک کردن دوره‌های زمانی به نمودارهای پرشیب می‌رسند و سود جزئی معامله را با استفاده از اهرم به ‌درصد قابل‌توجهی تبدیل می‌کنند. در کشور ما هم به دلیل نوسانات شدید نرخ ارز، حتی سهم‌های بزرگ و بالغی مانند «فولاد» و «فملی» هم نمودارهای مناسبی برای تحلیل تکنیکال دارند. اولین و اصلی‌ترین مشکل تمامی تحلیلگران کم‌تجربه، نداشتن شناخت صحیح از بازار سرمایه است؛ مشکلی که شاید زیربنای مشکلات بعدی باشد. این شناخت، در طول زمان حاصل می‌شود. افرادی در کمتر 10سال و افرادی چه‌بسا پس از 30سال فعالیت همچنان به شناخت صحیحی از بازار سرمایه نرسیده باشند. پیش از این در یادداشتی با عنوان «تکنیکالیست کم‌تجربه» به تفصیل نقاط ضعف تحلیلگران تکنیکال تازه‌کار بررسی شد.
یک تحلیلگر بنیادی تازه‌کار نیز مشکلات و ضعف‌های خود را دارد. او پس از صرف ساعت‌ها زمان روی صورت‌های مالی یک شرکت، به تحلیل دقیق و بی‌نقصی می‌رسد. همه نسبت‌های مالی در بهترین شرایط و وضعیت فروش و سودسازی شرکت در شرایط مناسبی قرار دارد. حالا نوبت به یک سوپرگزارش می‌رسد که روانه کدال می‌شود. با دیدن یک صف خرید قوی، تمام زحمات خود را به بار نشسته می‌بیند. اما در کمتر از فقط یک‌هفته، مات و مبهوت، صف فروش سهمی را می‌بیند که برنامه‌ریزی کلانی روی آن کرده بود. احتمالا یا در میان اخبار در جست‌وجوی یک اتفاق غیر‌منتظره برای شرکت است یا به دنبال نقص‌های فنی تحلیل خود است. اما نه اتفاق ناگواری برای شرکت رخ داده است و نه تحلیل آن تحلیلگر مشکلی دارد. مشکل از بازار است که اتفاقات گذشته چندان اهمیتی برایش ندارد و خریدار اتفاقات آینده است. در واقع سقوط یک سهم پس از یک گزارش رویایی تنها یک پیام داشت: «هر آنچه باید، رخ داد». اگر آن تحلیلگر باهوش باشد خیلی سریع متوجه می‌شود که باید به دنبال پیش‌بینی اتفاقات آینده باشد.
در اقتصاد خام‌فروش ایران، قیمت‌های جهانی نقش گسترده‌ای در تحولات بورس ایران دارد و حالا برای پیش‌بینی قیمت‌های جهانی در سال‌های آینده یا باید از تحلیل تکنیکال یا از پیش‌بینی‌های مجلات و موسسات خارجی استفاده کند که همیشه هم قابل اعتماد نیستند. پس از حمله روسیه به اوکراین زمانی که در تابستان 2022 نفت در بالای 100دلار قرار داشت، بانک جی‌پی‌مورگان، پیش‌بینی کرد که نفت به 380دلار در هر بشکه می‌رسد. شش‌ماه بعد زمستان شد و نفت 60دلاری از راه رسید!
مجموعه مشکلاتی که برای یک تحلیلگر بنیادی تازه‌کار پیش می‌آید باعث می‌شود که او متوجه شود قدم‌های یک تحلیلگر بنیادی هم چندان محکم و استوار نیست. تنها قدم‌های افرادی استوار است که دست به خرید اوراق قرضه می‌زنند. اما زیر پای یک تحلیلگر تکنیکال تازه‌کار به مراتب خالی‌تر از تحلیلگران بنیادی تازه‌کار است و بهترین راه برای شروع تحلیلگری بازار سهام، دست و پنجه نرم کردن با صورت‌های مالی شرکت‌ها در یک نهاد مالی است و تحلیل تکنیکال در نوبت بعدی قرار دارد.
اما اگر در ابتدای کار شرایط به نفع یک تحلیلگر بنیادی باشد، در بلندمدت شرایط تغییر می‌کند. تحلیلگر تکنیکالی که پس از دیدن دوره‌های رشد و ریزش به شناخت خوبی از بازار رسیده است، نقاط ضعف گذشته‌اش به نقاط قوت او تبدیل می‌شود و با استفاده از تحلیل تکنیکال به طیف گسترده‌ای از بازارهای مالی و دارایی‌ها دسترسی دارد و به‌رغم اینکه چرخ‌دنده‌های بازار او را به یک انسان صبور تبدیل کرده است، زمان و شرایط صبوری و فرار ناگهانی از بازار را به‌خوبی تشخیص می‌دهد. او تحلیل‌های بنیادی نهادهای مالی معتبر را که به مراتب بیش از گذشته در دسترس قرار گرفته و در آینده تعدادشان بیشتر هم خواهد شد بررسی می‌کند و با پیش‌بینی‌هایی که از قیمت ارز و نرخ‌های جهانی دارد، دست به دخل و تصرف در آن تحلیل‌ها می‌زند و با استفاده از تحلیل تکنیکال به دنبال یافتن زمان ورود پول به یک دارایی مستعد می‌رود. تنوع و ورود انواع صندوق‌های اهرمی و بخشی و افزایش آپشن‌ها هم به مراتب وزنه را به سمت تحلیلگران تکنیکال سنگین کرده است؛ ابزارهای مالی جدیدی که تنها نیاز به تحلیل تکنیکال دارند. او حتی نسبت به گزارش‌ها هم واکنش مناسب‌تری نشان خواهد داد.
به طور مثال پس از یک ریزش سنگین، او با دیدن یک الگوی مناسب و واگرایی‌های پی در پی به یک گزارش فاجعه‌بار واکنش متفاوتی نشان می‌دهد. او برخلاف سایرین متوجه می‌شود اوضاع از شرایط فعلی بدتر نمی‌شود و برای فروش در قیمت‌های بهتر می‌توان صبر کرد. اگر برخلاف هم‌قطاران متعصب خود نیم‌نگاهی به صورت‌های مالی داشته باشد، در دوره‌های رشد بازار می‌تواند از جنون حاکم بر بازار استفاده بهتری کند. او متوجه می‌شود بازار در حالت over value قرار گرفته است اما نیازی به فروش یا جنگیدن با روند نیست؛ با جنونی که بر بازار حاکم است همراه می‌شود و برخلاف سایر فعالان متوجه می‌شود به جای آماده شدن برای شکست مقاومت‌ها باید خود را برای یک زلزله ویرانگر مهیا کند. به طور کلی اگر نگوییم برتری در بلندمدت با تحلیلگران تکنیکال است، حداقل می‌توانی بگوییم یک تکنیکالیست با 10سال سابقه فعالیت، افق دید وسیع‌تری نسبت به یک تحلیلگر بنیادی هم‌سابقه خود دارد و البته قراردادن هر دو این رویکردها کنار هم دید جامع‌تری را در معامله‌گری فراهم می‌کند.
--> اخبار مرتبط نگاه دلار به داده اشتغال JOLTS توقف کوتاه بورس اسکن شوک‌های بیرونی بورس محرک رشد سود دلاری آشامیدنی‏‏‌ها چرا بورس مجالی برای عرض‌اندام نمی‌یابد؟

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1146670/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هند در قرارداد بندر چابهار کمتر از یک چهارم مبلغ به تعهد خود عمل نموده!

آخرین وضعیت متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان

قیمت جدید تخم‌مرغ؛ هر شانه چند؟

تیتر گمراه کننده‌ برای نقدینگی

رانت شیرین 69 میلیارد دلاری برای واردکنندگان

احتمال بیکار ماندن جوانان در کدام استان بیشتر است؟

ساخت شهرک سیر برای تقویت زنجیره‌ ارزش پیگیری شود

کشور نیازمند آرایش مدیریتی متناسب با شرایط اقتصادی است

اجاره آنلاین ویلا، راهی آسان برای سفر

مجلس دوازدهم در پیگیری مسائل اقتصادی یک‌صدا خواهد بود

همتی: این دولت 600 هزار میلیارد تومان پول چاپ کرده است/ ویدئو

قیمت انواع شکر بسته بندی موجود در بازار

رشد وحشتناک نقدینگی طی 22 سال

مقام مسئول: کانال های تلگرامی دنبال سود جویی و بهم ریختن بازار ارز بودند

نرخ بهره بین بانکی اندکی کاهش یافت

چند درصد چک‌ها در اسفند 1402 برگشت خورد؟

بیمه دی یکی از فرصت های خوب سرمایه گذاری در سال 1403

معاون طرح و توسعه بیمه مرکزی: ارزش آفرینی برای مشتریان، جریان پایدار رشد صنعت بیمه است

رشد اقتصادی اردبیل بالاتر از میانگین کشوری است

بذرپاش: فصل نوینی از تعاملات اقتصادی ایران و امارات رقم می‌خورد

شرایط دومین حراج سکه در سال 1403 اعلام شد

حقوق روسای اتحادیه اروپا چقدر است؟

9 میلیون خانه خالی در ژاپن!

تصویری تأمل برانگیز از انبوه پول ملی در دستان گردشگر روس

3 استان پر مصرف برق خانگی کشور/ اینفوگرافی

والدین شهدا تجلی صبر و استقامت و الگوی ایثار و از خودگذشتگی هستند

سوزوکی هایابوسا؛ شاهین ژاپنی 25 ساله شد/ اینفوگرافی

نهادینه‌سازی ایثار اجتماعی راه حل رفع موانع مختلف است

برخوردِ با ترک فعل روسای شهرستان‌ها درخصوص خدمات دهیِ سلامت به والدین شهدا

الزام کسب و کارها برای دریافت شناسه یکتا

بازگرداندن زن کلاهبردار کلان اقتصادی به کشور

فرصت توسعه صادرات محصولات و ماشین‌آلات کشاورزی به ترکمنستان

نوآوری و خلاقیت لازمه عبور از بحران‌های اقتصادی

رشد 150 درصدی تخلیه و بارگیری کالا در بندر نوشهر

ایران و روسیه در جستجوی روش‌های جدید برای تسویه حساب‌های تجاری

آخرین وضعیت افزایش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی؛ مطالبه بازنشستگان اجرایی شد؟

توقیف شمش‌های قاچاق در ساری

ثبت همزمان صورتحساب طلافروشان در 2 سامانه‌ لغو شد؟

فقر در 7 نما

بهادری جهرمی: مشکلی در تامین منابع ارزی نداریم

کارشناس صنعت خودرو: مردم پول ندارند سمند 20 سال پیش را عوض کنند؛ می خواهند خودروی برقی یک میلیارد و 300 میلیونی وارد کنند؟

سطح تجارت ایران و امارات به 30 میلیارد دلار می‌رسد

رشد اقتصادی شهرها در گرو پتانسیل کارآفرینی

تمامی دستگاه‌های اجرایی موظف هستند 20درصد از بودجه فرهنگی خود را به حوزه ترویج فرهنگ ایثار و شهادت اختصاص دهند

دولت جمع‌گرا؛ مبنای اقتصاد دستوری

گزارش تکان دهنده از دروغ های کارفرماها و پرونده سازی و محکومیت ناحق برای کارگران

قیمت روز محصولات ایران خودرو و محصولات سایپا ؛ کف قیمت خودرو در بازار

تعیین تکلیف طرح ساماندهی به مجلس دوازدهم موکول شد؟

دستاورد سفر بذرپاش به امارات متحده عربی چه بود؟

وزیر راه و شهرسازی با نایب‌رئیس دولت امارات دیدار کرد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی