بازار آریا

آخرين مطالب

شرکت‌های ساختمانی سازنده «خانه دولتی» از قراردادهای احداث ایراد گرفتند

هویت نفر پنجم در مسکن ملی اقتصاد ايران

هویت نفر پنجم در مسکن ملی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد -گروه شرکت‌ها : سازنده‌‌‌های فعال در طرح مسکن‌‌‌سازی دولتی درباره شروطی که تحقق آنها می‌تواند منجر به بهبود مسیر و سرعت ساخت به موقع خانه‌‌‌های دولتی شود، اعلام کردند: اولین اقدامی ‌‌‌که دولت در سال جدید باید برای مانع‌‌‌زدایی از مسیر مسکن میلیونی انجام دهد، پذیرش قیمت واقعی ساخت مسکن است که اگر این اتفاق بیفتد، رغبت سازنده‌‌‌ها به ادامه کار و سرعت‌‌‌بخشی به پروژه‌‌‌ها نیز محقق خواهد شد.
شرکت‌های ساختمانی همچنین خواستار کنار گذاشتن نفر پنجم در معادله قراردادهای ساخت مسکن دولتی شدند؛ نفر پنجم حقوقی‌‌‌هایی هستند که قرارداد بزرگ امضا کرده‌‌‌اند اما خودشان نمی‌‌‌سازند بلکه پروژه‌‌‌ها را به سازنده‌‌‌های واقعی با قیمت کمتر واگذار می‌کنند تا بالاسری بگیرند، نتیجه این می‌شود که بخشی از قیمت ساخت عملا به جیب سازنده واقعی نمی‌رود و همین مساله، فشار هزینه‌‌‌ای را تشدید می‌کند.
دراین‌گونه قراردادها‌، مردم، سازنده واقعی، دولت و بانک حضور دارند که سازنده دست‌‌‌اول هم وارد می‌شود تا قرارداد را ببندد و کار را به سازنده واقعی واگذار کند.
به گزارش «دنیای‌اقتصاد» طبق اعلام وزیر راه و شهرسازی در زمان حاضر 2 میلیون و 244‌هزار واحد مسکونی در قالب طرح نهضت ملی مسکن در کشور در حال ساخت است. اما بر اساس آمارهای رسمی ‌‌‌بخشی از این واحدها، همان پروژه‌‌‌های طرح مسکن مهر است که چون نیمه‌‌‌کاره مانده با تغییر نام با طرح نهضت ملی مسکن ادغام شده است.
در دولت قبلی نیز (سال 98) ساخت بیش از 500‌هزار واحد طرح ملی مسکن آغاز شد که تا آبان ماه سال 1400 پیشرفت فیزیکی آنها طبق اعلام دیوان محاسبات کشور حدود 12‌درصد بود. به هر روی درحالی سال‌ها از آغاز ساخت پروژه‌‌‌های دولتی مسکن در برخی از مناطق می‌‌‌گذرد که پیشرفت این واحدها در خوش‌بینانه‌‌‌ترین حالت ممکن به 58‌درصد رسیده است.
حال به گفته بسیاری از دست‌‌‌اندرکاران این طرح، اتمام اجرای این طرح در سال آینده نیاز‌‌‌مند چند پیش‌‌‌شرط کلان و چند پیش‌‌‌شرط فنی است. در مباحث کلان می‌توان به تزریق نقدینگی (اطلاعات تسهیلات‌‌‌دهی بانک‌ها به طرح نهضت ملی مسکن نشان می‌دهد که روال تسهیلات‌‌‌دهی در حجم پایینی قرار دارد)، سنگ‌اندازی ارگان‌‌‌های مختلف (بوروکراسی فرسایشی یکی از عواملی است که سرمایه‌گذاران بخش مسکن را از این طرح فراری داده است) و همچنین به روند طولانی تامین زمین برای ساخت واحدهای طرح ملی مسکن اشاره کرد اما در مباحث فنی نیز می‌توان به ترک ‌‌‌فعل‌‌‌ها و کم‌کاری‌‌‌ها، چالش‌‌‌های مختلف با زمین‌‌‌های اوقافی و تغییر کاربری و همچنین عدم‌تامین زمین مناسب به دلیل چالش‌‌‌های زیرساختی و... اشاره کرد. در همین زمینه عضو هیات‌‌‌مدیره انجمن صنفی کارفرمایی انبوه‌سازان مسکن تهران در گفت‌‌‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» در خصوص وضعیت نهضت ملی مسکن اظهار کرد: اگر دولت بخواهد با سرعت بیشتری پروژه‌‌‌های خود را در نهضت ملی مسکن پیش ببرد چاره‌‌‌ای جز تجدید نظر در قیمت‌گذاری و هزینه تمام‌شده پیمانکاران خود ندارد، زیرا با این قیمت‌های تعیین‌شده با توجه به افزایش قیمت مصالح و دستمزد کارگران ساختمانی، پروژه‌‌‌ها به اتمام نمی‌رسد و اگر هم به اتمام برسد با کیفیت مناسب نخواهد بود.
سعید آسویار افزود: برای سرعت بخشیدن به هر پروژه‌‌‌ای باید تامین مالی مناسب و به موقع انجام پذیرد و از آنجا که تامین مالی پروژه‌‌‌های نهضت ملی مسکن توسط دولت با حجم کم و همچنین با سرعت پایینی صورت می‌گیرد به همین دلیل این پروژه‌‌‌ها با کیفیت بالا و در زمان کوتاه به اتمام نخواهد رسید.
تهاتر زمین‌‌‌های بلا‌استفاده دولتی با آپارتمان‌‌‌های ساخته‌شده
وی در خصوص راهکار افزایش تعداد پروژه‌‌‌های مسکن ملی متذکر شد: بهترین راهکار برای افزایش تعداد پروژه‌‌‌ها و سریع‌‌‌تر آماده شدن آنها این است که سال آینده دولت از محل دارایی خود یعنی املاک مازاد غیر‌قابل نیاز دولت و بانک‌ها و ارگان‌‌‌های دولتی که به جز هزینه نگهداری هیچ فایده‌‌‌ای ندارد یا آنها را تبدیل به پول نقد کند یا در قالب تهاتر به پیمانکاران قدرتمند واگذار کند و به جای آن از این سازنده‌‌‌ها آپارتمان‌‌‌های آماده یا در حال ساخت‌‌‌شان را تحویل بگیرد.
آسویار اضافه کرد: دولت باید قیمت ساخت را برای سال جدید به طور کامل و با یک تیم حرفه‌‌‌ای خارج از بدنه وزارت مسکن به‌روزرسانی کند و قیمت تمام‌شده واقعی را بر اساس معیارهای واقعی اصلاح کند و این تنها راه‌حلی است که دولت با آن می‌تواند به موقع به تعهدات خود در طرح مسکن ملی عمل کند.
سوداگری در نهضت ملی مسکن وجود ندارد
وی بیان کرد: به نظر من سوداگری در نهضت ملی وجود ندارد زیرا سوداگری در جایی رخ می‌دهد که حاشیه سود مناسبی در آن باشد و سوداگران با این حاشیه سود پایین اصلا وارد بحث نهضت ملی مسکن نخواهند شد و اتفاقی که در مسکن مهر افتاد در اینجا رخ نخواهد داد. آسویار ادامه داد: در مسکن مهر رقابت زیادی میان سازندگان و شرکت‌های ساختمانی برای گرفتن پروژه بود، اما در نهضت ملی مسکن خیلی از شرکت‌ها رغبتی برای گرفتن مسکن ملی ندارند چون می‌‌‌دانند که نمی‌توانند به تعهدات خود پایبند باشند. سعید آسویار در نهایت در خصوص وضعیت بازار مسکن متذکر شد: در حال حاضر رکود سنگینی در بازار معاملات مسکن وجود دارد به این دلیل که خانوارهای نیازمند خانه (فاقدین مسکن که در حال حاضر مستاجر هستند) از قدرت خرید لازم برخوردار نیستند. این موضوع به تشدید رکود معاملاتی دامن زده و اثر خود را بر بازار ساخت‌وساز هم گذاشته است. در بازار مسکن، ‌‌‌ رکود دومینویی عمل می‌کند؛ به این معنا که ابتدا به‌خاطر رشد سنگین قیمت مسکن، بازار خرید و فروش با رکود مواجه می‌شود اما بعد از آن رکود به بازار ساخت‌وساز نیز سرایت می‌کند. با اینکه امسال قیمت مسکن افزایش پیدا کرد اما سال آینده هم ریسک افزایش هزینه ساخت از محل افزایش دستمزد کارگر ساختمانی و همچنین افزایش قیمت مصالح ساختمانی وجود دارد و بنابراین احتمال سخت‌‌‌تر شدن اوضاع وجود دارد.
احداث 2 میلیون و 300‌هزار واحد مسکن در نهضت ملی مسکن
همچنین یک فعال صنعت ساخت‌وساز در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» بیان کرد: در نهضت ملی مسکن بیش از 2 میلیون و 300‌هزار واحد مسکن در حال ساخت است که اگر تا پایان دولت سیزدهم به اتمام برسد دستاورد بزرگی خواهد بود، اما مشروط به حفظ کیفیت کار و این کیفیت بستگی به اراده دستگاه‌‌‌های دولتی مسوول این طرح دارد و با توجه به تجربه ما در مسکن‌‌‌سازی پروژه نهضت ملی مسکن از لحاظ کمی ‌‌‌یک ابرپروژه است، اما به لحاظ کیفی دارای مشکلاتی است.
حمزه شکیب رئیس سازمان نظام مهندسی کشور تاکید کرد: سازمان نظام مهندسی کشور می‌تواند در زمینه اجرا، نظارت و طراحی به ابرپروژه نهضت ملی مسکن کمک کند تا مطابق معیارهای جهانی کیفیت پروژه را ارتقا دهد و از پیش‌شرط‌‌‌های لازم برای اتمام پروژه تا پایان دولت سیزدهم ابتدا مدیریت درست پروژه است و دوم تامین مالی پروژه که اگر در اختیار سازندگان قرار بگیرد این توان وجود دارد که بتواند سرانجام خوبی برای اتمام نهضت ملی ساختمان داشته باشد منوط به استفاده از دانش و تجربیات مهندسان و مجریان و ناظران حرفه‌ای و استفاده از تجربیات گذشته مانند ایراداتی که طی سال‌های اجرای طرح مسکن مهر در آن وجود داشت و حالا باید با درس گرفتن از آن، جلوی تکرار را گرفت.
افزایش سوداگری در نهضت ملی ساختمان
عبدالله زارعی از فعالان صنعت ساختمان اظهار کرد: با وجود تلاش‌‌‌های دولت برای نهضت ملی ساختمان، روش اجرایی شدن این طرح توسط دولت با ایرادات زیادی همراه است که دلیل اصلی آن واگذاری زمین و امکانات برای این پروژه توسط دولت به ارگان‌‌‌ها و شرکت‌های خاصی است که همین امر بر مشکلات طرح افزوده است.
وی افزود: واگذاری یک ابرپروژه به ارگان‌‌‌ها و شرکت‌های محدود به همراه قراردادی که در آن قید عدم‌واگذاری وجود دارد موجب شده است تا سوداگران وارد عرصه شده و با گرفتن درصدی از هزینه ساخت سایر سازندگان را وارد این پروژه کنند. این مساله موجب پایین آمدن حاشیه سود شده و همین امر به کم شدن کیفیت ساخت مسکن توسط سازنده انجامیده است به این دلیل که مجبور است از مصالح ساختمانی بزند تا هزینه‌‌‌ها منطقی‌‌‌تر شود.
این فعال صنعت ساختمان خاطرنشان کرد: همچنین به دلیل بالا بودن هزینه‌‌‌های ساخت و عدم‌تامین مالی مناسب و به موقع توسط سیستم بانکی، پروژه‌‌‌ای که باید دو ساله تحویل داده شود چهارسال طول می‌‌‌کشد، این درحالی است که اگر کار مستقیما به سازندگان سپرده می‌‌‌شد پروژه نهضت ملی ساختمان خیلی بهتر پیش می‌رفت.
زارعی تاکید کرد: بهترین راهکاری که می‌توان برای به سرانجام رساندن این پروژه به دولت پیشنهاد کرد این است که در همه استان‌‌‌ها سازندگان ساختمانی را شناسایی کرده و تعهدات لازم را از پیمانکاران بگیرد و کار را مستقیما به خود سازنده واگذار کند تا با این روش دست سوداگران و پیمانکاران اولیه را از پروژه کوتاه کند در غیر‌این صورت موفق نخواهد شد.
پیامد قیمت دولتی
همچنین مدیرعامل یک شرکت فعال در صنعت ساخت‌وساز متذکر شد: نهضت ملی مسکن به دلیل مسائل قیمت‌گذاری و بحث مابه‌‌‌التفاوت زمان‌بر شد و در ابتدای واگذاری این پروژه به ما دو تا چهارماه طول کشید تا قرارداد بسته شد و ما در این مدت برادری خود را برای پیشبرد پروژه ثابت کردیم اما در نهایت قیمت‌ها کمتر از قیمت مدنظر سازندگان بود و متاسفانه با در تنگنا قرار دادن آنها دولت سازندگان را مجبور به بستن قرار‌داد کرد و همه ما با مشکلات جدی مواجه شدیم، اما با همه این احوالات تمام توان خود را در ساخت مسکن ملی به کار بردیم.
حمیدرضا معماریان گفت: پیش‌بینی من این است که با توجه به تورم موجود و همچنین مشکلات تامین مالی تا 6ماه آینده روند ساخت پروژه کندتر شود و امکان تحقق هدف یک میلیون مسکن در سال فراهم نشود.
وی در خصوص پیشنهاد خود به دولت اظهار کرد: به نظر می‌رسد اگر دولت اوراق گام را در اختیار حلقه اول زنجیره ساخت مسکن قرار دهد تا سازندگان ساختمان محصول نهایی را بتوانند تهیه کنند و همچنین با پرداخت سریع تسهیلات و بالا بردن مبلغ آن می‌توانند با بهره‌وری بالاتری کار نهضت ملی مسکن را به سرانجام برسانند.
معماریان ادامه داد: یکی از مشکلات جدی ما در پروژه نهضت ملی مسکن قطع شدن سیستم پرداخت بانکی به انبوه‌‌‌سازان است که در شب عید ما را از پرداخت حقوق کارگران عاجز کرده است و این چالش در مقطع کنونی برای تمام انبوه‌سازان مسکن رخ داده است. وی بیان کرد: یکی دیگر از مشکلات نهضت ملی مسکن این است که خرید همه اجناس موردنیاز ساخت باید با مجوز کارفرما و مشاور پروژه باشد و این امر موجب شده به‌‌‌رغم درخواست‌‌‌های متعدد ما برای برگزاری جلسه و گرفتن مجوز خرید این جلسات تشکیل نشود و از آنجا که پروژه نباید متوقف می‌شد ما بدون اخذ مجوز اقدام به خرید و ساخت کردیم و همین مساله موجب شد تا هزینه‌‌‌ها را به ما پرداخت نکنند و این موضوع پیشبرد کار را به تاخیر می‌‌‌اندازد.
مهلت 24 ماهه مشکل‌‌‌ساز شد
در همین راستا مدیر طرح نهضت ملی مسکن در یکی از شهرهای جدید با تاکید بر اینکه مدت قرارداد احداث واحدها 24 ماهه بوده است گفت، اما این مدت به دلیل چالش‌‌‌های مختلف بسیار طولانی شده است.
مجتبی قدمگاهی در خصوص میزان آورده متقاضیان اظهار کرد: متقاضیانی داریم که 40 میلیون تومان واریزی داشته که تعیین‌تکلیف هم نشده است. اما متقاضیانی داریم که تا 600 میلیون تومان هم واریزی داشته‌‌‌اند.
قدمگاهی با بیان اینکه بر اساس پیشرفت پروژه از متقاضیان آورده خواسته‌‌‌ایم به مثالی در این باره اشاره کرد و افزود: در پروژه سازه‌‌‌کاران، ‌‌‌با توجه به پیشرفت فیزیکی به متقاضیان اعلام کرده‌‌‌ایم 700 میلیون تومان واریز کنند.
وی با اعلام اینکه متوسط واریزی متقاضیان نهضت ملی مسکن حدود 480 میلیون تومان است، تصریح کرد: برای انتخاب واحدهای نهضت ملی مسکن یعنی اینکه واحد به پیشرفت 85 درصدی برسد احتمال می‌‌‌دهیم علی‌‌‌الحساب 900 میلیون تومان از متقاضیان آورده بخواهیم.
وی ادامه داد: هزینه‌‌‌های مربوط به دیوار حائل، محوطه‌‌‌سازی و... در پایان کار بر اساس شاخص‌‌‌های تعدیل محاسبه می‌شود و قیمت نهایی بعد از تحویل واحد اعلام می‌شود.
وی با بیان اینکه متقاضیان می‌‌‌گویند چرا باید ما هزینه محوطه‌‌‌سازی را پرداخت کنیم، اظهار کرد: ‌‌‌ در شیوه‌‌‌نامه نهضت ملی مسکن آمده که پول محوطه‌‌‌سازی را باید مردم پرداخت کنند.
این فعال صنعت ساخت‌وساز ادامه داد: یکی از مباحث هزینه محوطه‌‌‌سازی بسیار هنگفت است و طبق قراردادهای پیمانکار حدود 900 میلیارد تومان برای پروژه نیاز است.

بازار آریا

--> اخبار مرتبط سن واقعی مسکن ملی مسکن؛ لکوموتیو «تورم» و «کاهش رفاه» تذکر انبوه‏‏‌سازان به «ساخت چین» سرنوشت مسکن احمدی‏‏‌نژاد در انتظار مسکن رئیسی؟ دلیل حضور چینی‏‏‌ها در ساخت‏‏‌و‏‏‌ساز چیست؟

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1143838/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیش‌بینی تولید 1.5 میلیون تن آبزیان پرورشی

ریزش سنگین ارز در بازار؛ بازگشت دلار به کانال 50 هزاری تقویت شد

آیین تجلیل از مقام معلم با حضور مدیرکل آموزش بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

جزییات برگزاری اولین حراج اوراق مالی اسلامی دولتی در سال 1403

چرا اطلاعات شفاف در مورد واحدهای تولیدی تعطیل شده یا احیا شده وجود ندارد؟

عقبگرد بورس به کانال 2 میلیون و 200 هزار واحد با ریزش 20 هزار واحدی

سکه‌های حراجی بانک‌مرکزی ناخالصی دارد؟

راه‌اندازی اورژانس هوایی یکی از خدمات برجسته دولت سیزدهم در گچساران

بدهی 60 هزار میلیارد تومانی پتروشیمی‌ها به دولت بابت دریافت گاز

افت قیمت ال‌ان‌جی به روند جایگزینی گاز با زغال‌سنگ شتاب می‌بخشد

زنگنه: امسال اوج غیرشفاف بودن بودجه است/ قالیباف: نباید به مجلس ظلم شود

ریزش قیمت‌ها در بازار طلا و ارز؛ سکه به 40 میلیون تومان بازگشت

پشت پرده افزایش قیمت پیاز در بازار

پرشدگی کامل 11 سد کشور در پی بارش‌های بهاره

تیتر خاص رسانه عربی درباره ایران/ تحلیل وضعیت اقتصادی پس از «آغاز عصر تحول»

التهابات بازار خودرو، ارز و مسکن کاهش می‌یابد

پورابراهیمی: طرح مالیات بر سوداگری به کاهش التهابات بازار خودرو، ارز، طلا و مسکن کمک می‌کند

وزیر اقتصاد به عربستان می‌رود

معاون وزیر راه: فقط 10 درصد هزینه مورد نیاز برای نگهداشت راه ها، پول داریم!

زنگنه: امسال اوج غیرشفاف بودن بودجه است

جامعه فرهنگی استان ایلام 57 شهید تقدیم نظام و انقلاب کردند

برگزاری دومین کنفرانس علمی ادواری «بازتوانی بیماری‌های عصبی در صرع و پارکینسون»

قیمت طلا، سکه و ارز 9 اردیبهشت‌ماه 1403؛ سکه یک کانال دیگر سقوط کرد

کلاهبرداری از کارت سوخت شخصی؛ مراقب تراشه های کارت سوخت باشید

زیارت شهدای مدفون در حرم حضرت معصومه(س) با حضور استاندار قم

چطور می توانیم بگوییم تحریم بی اثر است؟

قالیباف: اولین‌بار است جداول بودجه به صحن می‌آید

درگیری پلیس تل آویو با شهرک نشینان معترض به سیاست‌های نتانیاهو

فروش کدام املاک شامل مالیات بر عایدی سرمایه نمی‌شود؟

صف وام ازدواج امسال در انتظار تصمیم بانک مرکزی

نماینده مجلس: تا واردات خودرو آزاد شود مشکل تصادفات حل نمی شود!

یک خبر خوش برای سهام عدالتی‌ ها

خبری جعلی که مردم را حسابی سرکار گذاشت

«بازی دراز وعده صادق الهی بود»

صدور خدمات فنی و مهندسی باید با فروش نفت خام رقابت کند

دستاوردهای جایزه تعالی صنعت پتروشیمی تکمیل زنجیره ارزش را محقق می‌کند

تصمیم‌گیری مجلس برای ارجاع اختلاف شرکت مهندسی و توسعه گاز با طرف هندی

تصویب لایحه ارجاع اختلاف شرکت‌های مهندسی و توسعه گاز و بازرگانی دولتی هند به داوری

ارائه 2 زنجیره برتر زنجان در نمایشگاه اکسپو 2024 +فیلم

سفر معاون امیرعبداللهیان به ریاض

تولید زیر تیغ واردات یارانه‌ای!

تیتر خاص رسانه عربی در مورد ایران/ تحلیل وضعیت اقتصادی پس از «آغاز عصر تحول»

علت عمده سقط جنین مسایل فرهنگی و اقتصادی است

بنگاه‌های اقتصادی موظف به بکارگیری نیروهای بومی رزن هستند

وزیر اقتصاد راهی عربستان می‌شود

سفر معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه به ریاض

خرید و فروش خودروی جانبازان آزاد شد

تداوم پرداخت تسهیلات خرید یا ساخت مسکن ایثارگران در سال 1403

گلزار مطهر شهدا میعادگاه ملت شریف ایران اسلامی است

سکه های حراجی بانک مرکزی ناخالصی دارند؟

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی