بازار آریا

آخرين مطالب

فقر بزرگ‌ترین آلاینده محیط‌زیست است اقتصاد ايران

  بزرگنمايي:

بازار آریا - کامران وکیل/ نایب‌رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات معدنی ایران بخش معادن کشور با وجود ذخایر متنوع و ارزشمند، می‌تواند یکی از موتورهای محرک و پیشران در اقتصاد کشور باشد. بهره‌برداری متناسب به همراه تدوین استراتژی هوشمندانه و ایجاد حلقه‌های بعدی در زنجیره ارزش‌افزوده به توسعه صنایع پایین‌دست منجر شده و علاوه بر ارز‌آوری و تولید ثروت، موجب اشتغال‌زایی و توسعه اجتماعی چشمگیری به طور یکنواخت در سراسر سرزمین خواهد شد.
در این بین اما بهره‌برداری از این ذخایر با چالش‌ها و موانع بسیاری همراه است که باعث شده در سال‌های اخیر جریان ورود نقدینگی به این حوزه کاهش یابد و بسیاری از فعالان عطای معدن‌کاری را به لقایش بخشیده و سرمایه خود را راهی بخش‌های دیگر کنند. نگاهی به آینده بازار مواد معدنی نشان می‌دهد که اگر امروز به بهره‌برداری و ارتقای معدن‌کاری نپردازیم، در سال‌های پیش‌رو جبران این عقب‌ماندگی سخت و پرهزینه خواهد بود. نمونه این موضوع را در بی‌توجهی به اکتشافات مشاهده می‌کنیم که امروز نه‌تنها برای جبران این عقب‌ماندگی با معضلات متعدد دست به گریبان هستیم، بلکه در حال سپردن بازارها به رقبایی هستیم که به سراغ معدن‌کاری هوشمند رفته‌اند. عمده مشکلات بخش معدن ناشی از نگاه سنتی حاکم بر این بخش و عدم‌تعامل میان سازمان‌های مرتبط با آن است. به‌عنوان مثال، نگاه سنتی حاکم بر بخش معدن از سوی سازمان‌هایی همچون منابع طبیعی و محیط‌زیست، معدن‌کاری را در تقابل با موضوع محیط‌زیست می‌داند و به معدن‌کار به‌عنوان مخرب محیط‌زیست نگاه می‌کند، در حالی که در گام اول همین تغییر نگاه می‌تواند عمده‌ای از مشکلات را حل کند. درواقع بخش معدن و فعالان آن باید در گام اول به سراغ فرهنگ‌سازی بروند تا بتوانند این نگاه را تغییر دهند.
ناگفته نماند، در سال‌های اخیر پیشرفت‌های خوبی در این زمینه صورت گرفته است، اما همچنان شاهد هستیم که محدوده‌های بسیاری به دلیل مخالفت‌های محیط‌زیست بلوکه یا بلاتکلیف هستند. این در حالی است که با تعامل بیشتر و تغییر نگاه می‌توان در کنار معدن‌کاری به حفظ محیط‌زیست و حیات‌وحش نیز پرداخت. نمونه‌های این موضوع در بخش معدن کم نیستند، معادنی که امروز در کنار برنامه‌های تولیدی برای حفظ گونه‌های حیات وحش منطقه برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری‌هایی انجام داده‌اند و حتی در کشورهای پیشرفته صیانت از ذخایر ژنتیکی و حراست از مناطق بکر طبیعی را به شرکت‌های معدنی صاحب‌نام واگذار کرده و دستاوردهای بسیار خوبی نیز داشته‌اند.
امروز در دنیا شاهد هستیم که برخی معادن در دل جنگل‌ها با احداث تله‌کابین حمل مواد معدنی و بدون ایجاد جاده دسترسی و تخریب عرصه‌های پایین‌دست مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرند؛ اما در بخش معدن ایران گاه گونه‌های گیاهی منطقه که برای چرای دام‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند می‌توانند مانع فعالیت معادن شوند، در حالی که بهره‌برداری از معادن با حفظ قوانین و مقررات زیست‌محیطی و با حداقل تغییر در محیط منطقه به اشتغال‌زایی و توسعه اقتصادی و فرهنگی منطقه منجر می‌شود.
چیزی که امروز بیش از هر زمان دیگری به آن نیاز داریم، تغییر نگاه مدیران سازمان منابع طبیعی و محیط‌زیست است که باید با تلاش تشکل‌های بخش معدن صورت بگیرد. بی‌شک برگزاری جلسات و گفت‌وگو‌های متقابل می‌تواند نگاه هر دو بخش را به یکدیگر نزدیک کند. از سوی دیگر نیاز است تا با همراهی مجلس شورای اسلامی نیز بازنگری‌ بر قانون حفاظت و بهسازی محیط‌زیست کشور انجام شود تا بستر توسعه بیش از پیش گسترده شود و بتوانیم با بهره‌برداری از ذخایر معدنی شاهد افزایش درآمدهای این بخش و نقش‌آفرینی آن در اقتصاد کشور باشیم. با چنین تغییر نگاهی می‌توان توسعه در بخش معدن را با حفظ محیط‌زیست امکان‌پذیر کرد. تنها لازم است فضای تعاملی میان بخش معدن و منابع طبیعی و محیط‌زیست شکل بگیرد تا بتوانیم در چنین فضایی علاوه بر فرهنگ‌سازی، مشکلات را کاهش دهیم.
امروز بخش معدن آماده ایجاد این فضای تعاملی است تا سطح چالش‌ها را به حداقل میزان ممکن برساند و بتواند با بازنگری در قوانین زیست‌محیطی، فصل جدیدی از فعالیت‌های معدنی را آغاز کند. دنیا در حال فاصله‌گرفتن از سوخت‌های فسیلی است و مواد معدنی استراتژیک بازیگران اصلی برای صنایع مهم خواهند بود. در نتیجه باید در مسیری حرکت کرد که علاوه بر حفظ محیط‌زیست، بخش معدن شاهد افزایش بهره‌وری باشد. اما لازمه آن همراه تمامی بازیگران بخش معدن از وزارت صنعت، معدن و تجارت تا سازمان‌هایی مانند منابع طبیعی و حفاظت محیط‌زیست و اتحادیه‌ها و تشکل‌های معدنی است؛ در غیر‌این صورت این تقابل همچنان محل وقوع مشکلاتی است که در نهایت به عقب‌ماندگی از تغییرات جهانی و واگذار کردن بازارها به رقبای منطقه‌ای منجر خواهد شد که این روزها در تلاش برای جذب سرمایه‌گذار و توسعه فعالیت‌های معدنی خود هستند. یادمان نرود در دنیای امروز کشور توسعه‌یافته و درگیر با معضلات زیست‌محیطی تعریف نشده‌ است و در فهرست کشورهای موفق در مقوله حفاظت محیط‌زیست، کشورهایی که اقتصاد ضعیفی نیز داشته باشند به چشم نمی‌خورد. بنابراین باید باور داشته باشیم که پیش‌نیاز توسعه اقتصادی و صنعتی همانا حفاظت و بهسازی محیط‌زیست است و بالعکس. سرعت تغییرات اجتماعی و اقتصادی در منطقه خاورمیانه از دهه‌های پیش بسیار پرشتاب‌تر است و رقبای منطقه‌ای با تغییراتی اعجاب‌آور و کم‌سابقه در حال ارتقای جایگاه خود در میان کشورهای جهان هستند. پیش از آنکه دیر شود، باید کاری کرد.
--> اخبار مرتبط جنجال بر سر کنگره «زنان تاثیرگذار»/ زن رئیس جمهوری که از کشورش فرار کرده چه تاثیر گذاری دارد؟/ ندانم‌کاری‌ها گویی در حال بازتولید شدنند وضعیت اضطراری است /از خط قرمز «بحران آب» عبور کرده‌ایم خطای دید در مسیر رشد زمین بی‌صاحب چرا آرد سبوس‌دار خریدار ندارد؟

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1133491/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بیشترین نرخ بیکاری متعلق به این استان کردنشین است

واردات 1.8 میلیارد دلار طلا برای رفع تعهد ارزی در سال گذشته

قیمت آب تصفیه شده چقدر در می آید؟

استان‌ها در 62 رشته طرح زنجیره‌های ارزش راهبردی فعالیت دارند

پتانسیل بازار آفریقا برای خودروهای اقتصادی سایپا

ظرفیت جوانان در رونق اقتصادی بکار گرفته شود

بنیه اقتصادی با تولید اصلاح می‌شود

پاسخ مهدی چمران در مورد واردات خودرو برقی: نمی‌توانم درباره این موضوع چیزی بگویم!

وزیر کار: بیش از 3 میلیون و700 هزار کارگر بیمه‌شده زن هستند

تعمیر اضطراری توربین ورکسپور کارخانه گاز و گاز مایع 200 نفت و گاز آغاجاری

دریاچه ارومیه پر‌آب شد؛ تراز دریاچه از مرز 1270 متر بالاتر رفت

وزیر صمت: ما در خودرو نامداریم و تولیدکننده در جهان به حساب می‌آییم

دارندگان کارت سوخت بخوانند؛ این هشدار وزارت نفت را جدی بگیرید

مدیرکل بنیاد شهرستان‌های استان تهران با جانباز هنرمند و خالق عکس‌های ماندگار دوران معاصر دیدار کرد

آغاز عملیات اجرایی احداث 3 نیروگاه خورشیدی به همت هلدینگ پتروفرهنگ

پیش‌بینی تولید 1.5 میلیون تن آبزیان پرورشی

ریزش سنگین ارز در بازار؛ بازگشت دلار به کانال 50 هزاری تقویت شد

آیین تجلیل از مقام معلم با حضور مدیرکل آموزش بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

جزییات برگزاری اولین حراج اوراق مالی اسلامی دولتی در سال 1403

چرا اطلاعات شفاف در مورد واحدهای تولیدی تعطیل شده یا احیا شده وجود ندارد؟

عقبگرد بورس به کانال 2 میلیون و 200 هزار واحد با ریزش 20 هزار واحدی

سکه‌های حراجی بانک‌مرکزی ناخالصی دارد؟

راه‌اندازی اورژانس هوایی یکی از خدمات برجسته دولت سیزدهم در گچساران

بدهی 60 هزار میلیارد تومانی پتروشیمی‌ها به دولت بابت دریافت گاز

افت قیمت ال‌ان‌جی به روند جایگزینی گاز با زغال‌سنگ شتاب می‌بخشد

زنگنه: امسال اوج غیرشفاف بودن بودجه است/ قالیباف: نباید به مجلس ظلم شود

ریزش قیمت‌ها در بازار طلا و ارز؛ سکه به 40 میلیون تومان بازگشت

پشت پرده افزایش قیمت پیاز در بازار

پرشدگی کامل 11 سد کشور در پی بارش‌های بهاره

تیتر خاص رسانه عربی درباره ایران/ تحلیل وضعیت اقتصادی پس از «آغاز عصر تحول»

التهابات بازار خودرو، ارز و مسکن کاهش می‌یابد

پورابراهیمی: طرح مالیات بر سوداگری به کاهش التهابات بازار خودرو، ارز، طلا و مسکن کمک می‌کند

وزیر اقتصاد به عربستان می‌رود

معاون وزیر راه: فقط 10 درصد هزینه مورد نیاز برای نگهداشت راه ها، پول داریم!

زنگنه: امسال اوج غیرشفاف بودن بودجه است

جامعه فرهنگی استان ایلام 57 شهید تقدیم نظام و انقلاب کردند

برگزاری دومین کنفرانس علمی ادواری «بازتوانی بیماری‌های عصبی در صرع و پارکینسون»

قیمت طلا، سکه و ارز 9 اردیبهشت‌ماه 1403؛ سکه یک کانال دیگر سقوط کرد

کلاهبرداری از کارت سوخت شخصی؛ مراقب تراشه های کارت سوخت باشید

زیارت شهدای مدفون در حرم حضرت معصومه(س) با حضور استاندار قم

چطور می توانیم بگوییم تحریم بی اثر است؟

قالیباف: اولین‌بار است جداول بودجه به صحن می‌آید

درگیری پلیس تل آویو با شهرک نشینان معترض به سیاست‌های نتانیاهو

فروش کدام املاک شامل مالیات بر عایدی سرمایه نمی‌شود؟

صف وام ازدواج امسال در انتظار تصمیم بانک مرکزی

نماینده مجلس: تا واردات خودرو آزاد شود مشکل تصادفات حل نمی شود!

یک خبر خوش برای سهام عدالتی‌ ها

خبری جعلی که مردم را حسابی سرکار گذاشت

«بازی دراز وعده صادق الهی بود»

صدور خدمات فنی و مهندسی باید با فروش نفت خام رقابت کند

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی