بازار آریا

آخرين مطالب

معماران ژاپنی و مساله زلزله اقتصاد ايران

معماران ژاپنی و مساله زلزله
  بزرگنمايي:

بازار آریا - میثم معصومی/معمار کشور ژاپن سابقه دیرینه‌ای در زمینه وضع مقررات ساخت‌و‌ساز دارد که مهم‌ترین دلیل آن ارتقای مقاومت ساختمان‌ها دربرابر زلزله است. برای مثال پس از تجربه زلزله شدید سال1923 در نزدیکی توکیو و تخریب ساختمان‌های بسیاری که تا آن زمان در جریان نوگرایی به سبک غربی با مصالح آجر و سنگ احداث شده بودند، قوانین اصلاح شدند و استفاده از سنگ و آجر با محدودیت‌های بسیاری روبه‌رو شد تا حدی که امروزه حتی استفاده از آنها در نازک‌کاری نیز به‌سختی امکان‌پذیر است. این محدودیت باعث خروج مصالح بنایی سنگین از حوزه ساخت‌وساز ژاپن شد که به‌نوبه خود در فرم و کیفیت فضاهایی که پس از آن در ژاپن ساخته شد، تاثیر شگرفی داشت. ضمن اینکه به‌دلیل محدودیت‌های سازه‌ای تا سال1964 اجازه احداث ساختمان‌هایی با ارتفاع بیش از 31 متر در ژاپن وجود نداشت؛ هرچند با پیشرفت تکنولوژی ساخت، این قوانین به‌تدریج تغییر کرد و از سال1964 به بعد امکان ساخت ساختمان‌های بلند‌مرتبه هم فراهم شد. بنابراین تصویر امروزی از توکیو به‌عنوان شهر آسمان‌خراش‌ها تا قبل از سال1964 عینیت نداشت.
این‌گونه معماران معاصر ژاپنی همواره خود را در چالش محدودیت‌های سازه‌ای برخاسته از سرزمینی زلزله‌خیز می‌دیدند که درچارچوب مقررات بالادستی تدوین شده بود و در بسیاری از آثار معماری این محدودیت‌ها خود را بر تفکرات معمار تحمیل کرده‌اند. شاید یکی از معروف‌ترین آثاری که این محدودیت‌ها را به خوبی در خود نشان می‌دهد، مرکز صلح هیروشیما در پارک صلح همین شهر باشد. این بنا به‌عنوان مکانی برای یادبود جان‌باختگان بمباران اتمی هیروشیما به طراحی کنزو تانگه، معمار شاخص ژاپنی، در سال1952 احداث شد. تانگه در کتاب «انسان و معماری» یادداشت‌هایی درخصوص طراحی که در سال1970 منتشر کرد، می‌نویسد که قصد داشته است این ساختمان را به دلایل عملکردی و زیبایی‌شناختی، در فضا معلق نشان دهد و به این منظور است که طبقه همکف را به پیلوتی با ارتفاع حدود 6.5متر تبدیل و مرکز صلح را در طبقه اول آن جانمایی کرد.
اگرچه اشتیاق به معلق‌کردن بنا به خلق پیلوت بسیار مرتفعی منجر شد؛ ولی نتیجه ناخواسته دیگری هم داشت: این مرکز روی ابرستون‌هایی با ابعادی بسیار بزرگ و با پهنای بیش از 4متر احداث شد. ستون‌هایی که بیشتر به دیوار شباهت داشتند و به‌سختی حس معلق‌بودن ساختمان روی ستون را منتقل می‌کردند. هرچند تانگه در کتاب خود دلیل استفاده از ابعاد غیرمتعارف برای ستون‌های این بنا را لزوم استفاده از مقیاس اجتماعی در معماری مدرن در برابر مقیاس انسانی در معماری سنتی ژاپن بیان می‌کند، ولی شکی نیست که محدودیت‌های سازه‌ای برای مقاوم‌سازی ستون‌های پیلوتی در برابر بارهای برشی و جانبی زلزله راهکاری به غیر از خلق ستون‌هایی عظیم که قابلیت تحمل نیروهای جانبی را داشته ‌باشند، نگذاشته بود. ستون‌هایی که بیشتر شبیه دیوار برشی بودند و به تبع آن طبقه همکف هم فرمی بسیار حجیم و سنگین به خود گرفت و از قابلیت انتقال حس تعلیق ساختمان طبقه اول به‌شدت کاسته شد.
این تاثیر را حتی در آثار معماران نسبتا جدیدتر هم می‌توان دید؛ برای مثال تویو ایتو در توضیح طرح مفهومی ساختمان مدیاتِک سندای، با خط خود توضیحی نوشته مبنی بر طرح ساختمانی «با ستون‌هایی مانند علف‌های دریایی»، به این معنا که قصد داشته با ظرافتی که در طراحی و ساخت ستون‌ها به‌کار می‌برد، حس علف‌های دریایی لرزان را القا کند؛ ولی در عمل آنچه ساخته شد یک ساختمان روی مجموعه‌هایی از لوله‌های نسبتا قطور به‌عنوان ستون بود که هرگز حس علف‌های لرزان را به مخاطب القا نمی‌کرد.
هرچند هیچ‌یک از این موارد از ارزش آثار کم نمی‌کنند، ولی نشان‌دهنده محدودیت معماران ژاپنی در خلق ایده‌هایی هستند که در ذهن دارند. از این دست آثار که خواسته‌های معمار در تعامل با زلزله تعدیل شده، بسیار است؛ اما بررسی همه آنها خارج از حوصله این بحث است.
در مقابل، معمارانی نیز در ژاپن دیده می‌شوند که این محدودیت‌های سازه‌ای تحمیلی را به نقطه قوت کار خود تبدیل کرده‌اند. در معماری سنتی ژاپن به دلایل مختلف از جمله مسائل اقلیمی، از قاب چوبی به‌عنوان سیستم سازه‌ای رایج استفاده شده است. سیستم قاب چوبی این قابلیت را فراهم کرده بود که به‌کاربردن دیوار در این ساختمان‌ها به حداقل برسد و حتی اکثر عناصر جدا‌کننده فضاها نیز درهایی چوبی با پوشش کاغذی و با قابلیت جابه‌جایی آسان باشند. این نوع سازه سنتی هرچند ریشه در فرهنگ ژاپنی دوانده بود، ولی دو نقطه ضعف اساسی داشت: اول اینکه قاب چوبی در مقابل بار جانبی زلزله بسیار ناپایدار بود و دوم ا‌ینکه در برابر حریق به‌شدت ضعیف عمل می‌کرد. این دو ضعف در جغرافیایی که به‌شدت در معرض سوانح طبیعی متعدد از قبیل زلزله قرار دارد، مشکل بزرگی است. در بسیاری از زلزله‌های بزرگ ژاپن مانند زلزله سال1923 در محدوده توکیو یا زلزله سال1995 کوبه خسارات ثانویه ناشی از آتش‌سوزی حتی مخرب‌تر از خسارت تخریب مستقیم بر اثر زلزله بوده است. در چنین بستری، معماران ژاپنی اوایل قرن بیستم میلادی از بتن‌آرمه نه‌تنها به‌عنوان مصالحی که در برابر بارهای جانبی مقاومت نسبی دارد، بلکه به‌عنوان مصالح مقاوم در برابر حریق استقبال فراوان کردند؛ ولی نکته جالب اینجا است که با وجود این ‌که لوکوربوزیه با معرفی سیستم دومینو، بتن‌آرمه را به مصالحی جهانی برای ساخت قاب‌های بتنی تبدیل کرد و معماران اروپایی را از محدودیتی به نام دیوار باربر به‌عنوان مانعی در خلق فضاهای بدیع رهاند، در ژاپن از بتن‌آرمه برای ساخت دیوارهای باربر و برشی در مقیاس وسیعی استفاده شد. یعنی استفاده از الگویی که نه‌تنها با علاقه سنتی معماری ژاپن به استفاده از قاب در تضاد بود، بلکه با رویکرد مدرنی که در سرتاسر جهان در حال گسترش بود نیز همسو نبود. البته یکی از دلایل این‌گونه استفاده، فهم زودهنگام ضعف نسبی قاب‌های بتن‌آرمه بدون دیوار برشی در تحمل بار جانبی زلزله بود. این نوع استفاده خاص از مصالح بتن‌آرمه در ژاپن باعث شد معماری خاصی مبتنی بر دیوار باربر بتنی شکل گیرد.
--> اخبار مرتبط کابینت ساز در کرج انواع خانه های پیش ساخته مقاوم‌سازی مالی دربرابر زلزله زلزله همیشه در کمین است آخرین آمار از تلفات زلزله ژاپن/ سونامی نزدیک است؟

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1122852/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شناسایی و انهدام باند قاچاق خودرو‌ در مازندران

گردش مالی اوراسیا از مرز 8.7 میلیارد دلار عبور کرد

طلوع فارس بر قله توانمندی‌های ایران

سازمان ملی استاندارد صدرنشین جدول تبدیل دستگاهی

تعطیلی پنج‌شنبه‌ یا شنبه؛ کدام یک برای تحقق «شعار سال» سودمند است؟

حضور استان فارس در نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران

ام1 پروکار ؛ یکی از خاص ترین های ب ام و/ تصاویر

تصمیم‌گیری درخصوص عرضه پژوپارس در شورای رقابت

دومین نشست کمیسیون تخصصی طرح و برنامه شاهد برگزار شد

بسته زنجیره تأمین بانک صادرات ایران در خدمت تولید است

کشف اخلال در نظام اقتصادی به ارزش 50 میلیارد ریال در لرستان

مردم پایه اقتدار حکومت اسلامی را تشکیل می‌دهند

بسته تأمین مالی غیر نقدی زنجیره تأمین بانک صادرات ایران در خدمت تولید است

هم‌قسم شدن مدیران مناطق آزاد برای جذب گردشگران غرب آسیا

مزدا آر ایکس7؛ زیبای ژاپنی/ تصاویر

برگزاری نشست‌های تخصصی برای تبادل تجربه بین شرکت‌های ایرانی و خارجی در نمایشگاه نفت

نظارت ویژه بر پرونده‌های اقتصادی در دستور کار است

معرفی چهار زنجیره تولید چهارمحال‌وبختیاری در نمایشگاه اکسپو

کمبود برق مانع توسعه اقتصادی تیران شده است

مشکل تأمین برق ناشی از ناترازی درآمد و هزینه‌های شرکت برق است

درآمدهای نفت و گاز روسیه 2 برابر شد

قیمت برنج هندی کاهش یافت

تعاون راهکاری علمی، عملی و عقلی برای مشارکت مردم در تولید

اشتباه پرتکرار ارزی در سیاستمداران به روایت عبده تبریزی

کار از اجاره کارت سوخت خودرو گذشت؛ فروش با قیمت 30 میلیون تومان!

قیمت روز محصولات سایپا و ایران خودرو ؛ افزایش قیمت خودروها

وزیر کار: برای تحقق شعار امسال، باید در مسیر جهش تولید قدم برداریم

راهنمایی مدیریت مالی بهتر در «دخل و خرج»

توسعه تجارت انرژی در کنار پیوستن به بریکس و شانگهای زمینه‌ساز رشد اقتصادی کشور شد

13 مزرعه غیر فعال تولید مرغ مادر آرین احیا می‌شود

وزیر اقتصاد: 117همت تسهیلات بدون ضامن توسط بانک ها پرداخت شده است

پافشاری بر پدیده «اوج نفت» هرج و مرج انرژی را تشدید می‌کند

مشارکت دانشگاه آزاد در ایجاد پایانه صادراتی مهران

ساخت 100 هزار واحد مسکونی در سه نوع برای تمام اقشار

150 همت از اموال مازاد بانک‌ها واگذار شد

عبور از خام‌فروشی، رشد بهره‎‌وری و توسعه برداشت گاز با حرکت به سمت دانش بنیان شدن

چقدر وام بدون ضامن پرداخت شد ؟

دولتی‌ها به جای رقابت، نظارت کنند

کالا‌های اساسی با وجود پرداخت ارز ترجیحی با قیمت 2 تا 3 برابری به دست مردم می‌رسد

وزیر کار: جامعه کار و تولید مخاطب اصلی شعار سال

گامِ مهم «جهاددانشگاهی» برای رشد اقتصادی کرمانشاه

هزینه فایده سفر رئیس جمهور به پاکستان

لزوم ارایه برنامه‌های عملیاتی برای افزایش تولید و ثروت در کردستان

نمایندگان کارگران همدان با شهدا تجدید پیمان کردند

حجم تجارت خارجی ایران 153 میلیارد دلار است/ آماده تعامل هستیم

دلالان از بازار مسکن راضی نیستند!

رشد 15 درصدی بخش نفتی اقتصاد ایران در سال گذشته

اعلام نتایج طرح اسنپ برای کودکان مناطق کم‌برخوردار / سفرهای درمانی رایگان با اسنپ

ثبات نسبی در بازار سرمایه

آمادگی اتاق بازرگانی مکه برای گسترش روابط اقتصادی با ایران

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی