بازار آریا

آخرين مطالب

از آرمانشهر تا ویران‌شهر؛ چهار سناریوی شکل‌دهنده چارچوب کسب‌ و کارها در آینده

هنر طراحی آینده کار تولید و تجارت

هنر طراحی آینده کار
  بزرگنمايي:

بازار آریا - مترجم: مهدی نیکوئی تغییرات مداوم محیطی، به عنوان یکی از ویژگی‏‏‌های عصر معاصر، بسیاری از کسب و کارها را سرگردان کرده است. آنها مانند دریانوردانی گرفتار در امواج متلاطم، کار دشواری برای مسیریابی و تصمیم‌گیری‏‏‌های خود دارند؛ به‏‏‌ویژه آنکه گاه ترس و نگرانی چنان بر آنها چیره می‌شود که برنامه‏‏‌ریزی را رها کرده و رویکردی واکنشی و منفعلانه در قبال هر موج در پیش می‏‏‌گیرند. این مقاله به دنبال آن است که هنر طراحی آینده را به عنوان راهکاری در عبور از این ابهامات محیطی و زمانی شرح دهد. نویسندگان مقاله اعتقاد دارند که تغییر نگاه پیشنهادی آنها، می‌تواند مانند یک ستاره قطبی یا فانوس دریایی عمل کند و افراد دست‏‏‌کم می‏‏‌دانند مقصدشان کجاست.
کار طراحی آینده با طرح یک پرسش شروع می‌شود: «بر چه چیزی می‌‌‌خواهیم تمرکز کنیم؟» پاسخ آن اغلب دشوارتر از تصور است. به عنوان مثال، یک تیم از افراد شاید تصمیم بگیرند که بر طراحی آینده برای آموزش متمرکز شوند. تصمیم آنها یا بسیار کلی خواهد بود: آینده کلی آموزش؛ یا از اهداف و برنامه‌‌‌های مشخص‌‌‌تری صحبت خواهد کرد: آینده آموزش برای یک گروه سنی یا بازار خاص (مانند آموزش عالی یا آموزش مدیران). همچنین می‌توان هدف‌‌‌گذاری را بر اساس جغرافیا انجام داد: آینده آموزش در برزیل. اما هنگام اجرا، مسیر حرکت به سمت چنین هدفی شاید (و اغلب) تغییر می‌کند. طراح آینده، کارش را با بررسی ابعاد مختلف واقعیت شروع می‌کند. او باید تشخیص دهد که شرایط کنونی چگونه است. از اینجا، تعریف مولفه‌‌‌های کلیدی، اظهارات کلیدی و مسائل کلیدی آینده در حال ظهور و آینده دور حاصل می‌شود. هرقدر که شرایط واقعی به طور عمیق‌‌‌تر کشف شود، تعریف آینده نیز عمیق‌‌‌تر و دقیق‌‌‌تر خواهد بود. برای درک و تصور هر چه بهتر آینده دور، طراح (یا طراحان) باید تمام دیدگاه‌‌‌های تصور‌شده، اطلاعات، دانش و خرد مربوط به شرایط واقعی کنونی و شرایط آینده در حال ظهور را جمع‌‌‌آوری و یکپارچه سازند. این کار، نیازمند دست یافتن (ذهنی) به آینده، فراخواندن آن و گوش دادن به آن است تا بتوان بینش و خرد جدیدی به لحظه حال و فرآیند طراحی آورد. همچنین برای کسب خرد می‌توان از مدل‌‌‌های بصری و تجسمی مختلفی به منظور بهره‌‌‌گیری از منابع مختلف هوش (ذهنی، بدنی، قلبی و معنوی) بهره برد. هرقدر که طراحی به سمت آینده پیش می‌رود، از اطلاعات و دانش تایید‌شده کاسته و به اطلاعات ناشناخته افزوده می‌شود. ادراک طراحان باید به گونه‌‌‌ای گسترش یابد که هرکدام از اعضای تیم بتوانند از طریق همدلی صادقانه، آینده را به وضوح ببینند. فعال‌‌‌سازی هوش قلبی این فرآیندها را پشتیبانی کرده و طراحان را به سمت مناسب‌‌‌ترین منبع دانش هدایت می‌کند.
این منابع ممکن است شامل اطلاعات تاریخی، تجربیات بین‌المللی، دیدگاه‌‌‌های سایر مردم (به‌‌‌ویژه دیدگاه‌‌‌های بحث‌‌‌برانگیز)، دانش میان‌‌‌رشته‌‌‌ای و ابزارهای چندرسانه‌‌‌ای شود. دیدگاه‌‌‌های متناقض به طور ویژه باید مطرح و بررسی شوند. مولفه‌‌‌های کلیدی که در این فرآیند نیازمند مشاهده، بحث و بررسی خلاقانه هستند، از این قرارند:
آیا پیشرفت خطی می‌‌‌بینید؟ آیا سالخوردگی طبیعی یا زوال مولفه‌‌‌های کنونی را شاهد هستید؟ چگونه احتمال وقوع اتفاقات را تعیین می‌‌‌کنید؟ چه میزان هیجانات کاذب بر تحلیل واقعی شرایط اثر گذاشته است (هیجان فناوری، هیجان پیشرفت، مقبولیت، کاربردها و...)؟
چه روندها و ابرروندهایی شاید با یکدیگر تلاقی کنند؟ کدام قوی سیاه/یا ژوکری (فرصت‌‌‌ها و تهدیدهای بزرگ و غیرمنتظره) ممکن است ظاهر شود؟ چه تغییراتی در حال اتفاق است که پتانسیل اثرگذاری بر نتایج آینده را دارند؟ چه پیشران‌‌‌ها یا تقاضایی در بازار برای مولفه‌‌‌ها وجود دارد؟ نقاط احتمالی غیرقابل بازگشت کدام‌‌‌ها هستند؟
چشم‌‌‌انداز آینده
در طراحی آینده در حال ظهور و آینده دور، لازم است که تمام دیدگاه‌‌‌ها، بینش‌‌‌ها، خلاقیت‌‌‌ها، شهود، تصورات و رویاها جمع‌‌‌آوری و یکپارچه شوند. ایجاد یک ماتریس چهار‌‌بعدی می‌تواند تا حدی چشم‌‌‌انداز آینده اعضای تیم را مدون کرده و فضای مباحثات و گفت‌‌‌وگوها را ارتقا دهد. به طور کلی، آینده واقعی به احتمال زیاد، ماهیتی بینابینی از چهار سناریوی آینده خواهد بود.
در سناریوی اول که آینده پیش‌بینی‌‌‌شده خوانده می‌شود، هیچ اتفاق خاص و غیرمنتظره‌‌‌ای رخ نخواهد داد. همه چیز امتداد روندها و وضعیت کنونی خواهد بود و فضای زیادی برای برنامه‌‌‌ریزی و گسترش سطح فعالیت اقتصادی وجود دارد (برخی صنایع مانند صنایع غذایی و شوینده‌‌‌ها با این آینده سروکار بیشتری دارند). آینده دیگری که قوی سیاه نامیده می‌شود، انگار دقیقا خلاف سناریوی قبلی است. قوی سیاه آینده‌‌‌ای غیرمنتظره و ناشناخته است. فرصت‌‌‌ها و تهدیدهایی در آن ظاهر خواهند شد که برای تیم طراحی و مدیریت ناشناخته هستند و راهکاری به جز چابکی و افزایش آمادگی برای آنها قابل تصور نیست. سناریوی سوم، آرمانشهر یا همان مدینه فاضله است. در چنین حالتی تمام رویاها و آرزوها محقق می‌شود و تمام اتفاقات طبق انتظارات و منافع ما رقم می‌‌‌خورد. سناریوی آخر، با عنوان ویران‌‌‌شهر، مخالف حالت قبل است. این سناریوی آینده، ترسناک و آمیخته با ویژگی‌‌‌های ناخواستنی است. این مدل چهارگانه را بارها و بارها باید بررسی کرد تا هر بار مشخص شود که کدام سناریو احتمال وقوع بیشتری دارد.
مسیر و اقدامات لازم
چارچوب طراحی آینده مبتنی بر توسعه مسیر پروژه، مجموعه اقدامات لازم برای رسیدن به آنجا و اجرای واقعی گزینه‌‌‌های آینده است. مسیر همان‌طور که در ابتدای مطلب گفته شد، ستاره قطبی و راهنمای اقدامات ماست. اقدامات، انتخاب‌‌‌های ما بر اساس واقعیت کنونی، آینده در حال ظهور و آینده دور است. مسیر پس از تعیین شدن، همراستا با اقدامات انتخابی و اجرا شده پیش می‌رود. اقدامات نیز به روش‌های مختلف و براساس دیدگاه‌‌‌ها، ترجیحات و پتانسیل اجرا صورت می‌‌‌گیرند. برای طراحی آینده، اقدامات منجر به اجرا منجر به احتمالی هدفمند و معنادار از آینده می‌شود. اما به طور کلی و بر اساس چشم‌‌‌اندازی که پیش از این از آینده به دست آورده‌‌‌ایم، پنج اقدام می‌توان انجام داد: اجرای برنامه‌‌‌ها، واکنش به اتفاقات و تغییرات محیط، توقف فعالیت‌‌‌ها، مشاهده و اقدام نکردن، اقدام فعالانه و اثرگذاشتن بر محیط و سایر فعالان بازار.
از نگاه واپس‌‌‌گرا تا پیشروی به سمت آینده
زمانی که آینده احتمالی مشخص شد، تیم طراحی تمام توجه خود را به آن معطوف می‌کند. از این طریق است که می‌توان ویژگی‌‌‌های آینده را به خوبی تشخیص داد و درک عمیق‌‌‌تری از آن به دست آورد. آنها به گونه‌‌‌ای رفتار می‌کنند که انگار آینده انتخابی آنها هم‌‌‌اینک ظهور کرده است. سپس در زمان به عقب بازمی‌‌‌گردند (حتی به لحظه کنونی می‌‌‌رسند) و تشخیص می‌دهند که در این فواصل زمانی، چه تصمیمات و اقداماتی صورت گرفته که منتج به آن آینده شده است. چنین «تاریخی» از سال‌ها تغییر، به آگاهی عمیق‌‌‌تر تیم طراحی از آینده در حال ظهور و آینده دورتر می‌‌‌انجامد. این فرآیند واپس‌‌‌گرایانه، مانند قطب‌‌‌نمایی برای راهبری به سمت آینده عمل می‌کند. چنین روشی به‌‌‌ویژه برای ایجاد نوآوری‌‌‌های تحول‌‌‌آفرین و تغییردهنده قوانین بازی برای رقبا مفید است.
مهارت‌‌‌های طراحی
چند مهارت برای استفاده در چارچوب طراحی آینده مفید است:
از انتقادهای سازنده برای افزایش پویایی و احتمال موفقیت تیم طراحی استفاده کنید (نکته در این است که انتقاد سازنده باید هم از خود و هم از سایر اعضای تیم باشد). انتقاد سازنده شامل چند گام می‌شود: قدردانی کردن از آنچه دیگران ارائه داده‌‌‌اند؛ طرح پرسش درباره هدف آن؛ توصیف احساسات و افکار خود درباره آن؛ ارائه راهکارهایی برای بهبود و در نهایت، تبادل ‌‌‌نظر درباره این فرآیند.
حجم انبوهی از اطلاعات و دانش درباره هسته طراحی (کسب و کار، مسأله، موضوع و...)، مباحث پیرامون، شرایط کنونی، شرایط در حال ظهور و فضاهای خالی برای خلاقیت گردآوری کنید.
از گفت‌‌‌وگوهای مستقیم، گفت‌‌‌وگوهای مجازی و شبکه‌‌‌های اجتماعی برای جمع‌‌‌آوری اطلاعات، دانش، ایده‌‌‌ها و نگرش‌‌‌های اضافی بهره ببرید.
سوالات هوشمندانه بپرسید.
جریان پایداری از اطلاعات، دانش، ایده‌‌‌ها و خرد ایجاد کنید و به مستندسازی آنها بپردازید.
به افزایش چشم‌‌‌انداز، منابع اطلاعاتی، مهارت‌‌‌ها و دیدگاه‌‌‌های خود درباره موضوعات اصلی و حاشیه‌‌‌ای بپردازید.
اطلاعات را دسته‌‌‌بندی کرده و در چارچوبی اختصاصی که برای پروژه کنونی طراحی کرده‌‌‌اید، بریزید. در این صورت، شانس آن را خواهید داشت که الگوهای نهفته و نادیده شده را کشف کنید.
تصمیم بگیرید که به دانشمندترین متخصص «موضوع» در دست بررسی تبدیل شوید.
گام‌‌‌هایی مشخص برای اجرا
هنگام استفاده از چارچوب طراحی آینده می‌توانید از هفت گام پیشنهادی ما استفاده کنید. البته به یاد داشته باشید که اجرای آنها را از هر دو طریق خطی و غیرخطی (پرپیچ و خم) دنبال کنید.
گام اول، تعیین مشکل است. در این گام موضوع و هدف خود را مشخص می‌‌‌کنید. چارچوب‌‌‌بندی و تغییرات آن را تا زمانی ادامه دهید که درک روشنی از مشکل و موضوع مطالعه به دست آورید. گام دوم، تعیین وضعیت گذشته و حال است.
در اینجا، شروع به جمع‌‌‌آوری داده‌‌‌ها و اطلاعات از منابع مختلف کنید. آنها را دسته‌‌‌بندی و مدون کنید. در صورت نیاز می‌توانید از بزرگ‌‌‌داده‌‌‌ها و فناوری‌‌‌های نوین نیز بهره ببرید. زمانی که اطلاعات کافی جمع‌‌‌آوری کردید، از راهکارهای خلاقانه برای ارائه ایده‌‌‌های خلاقانه استفاده کنید. چارچوبی برای اطلاعات جمع‌‌‌آوری شده و توزیع آنها ایجاد کنید. گام سوم مربوط به آینده در حال ظهور است. زمانی که وضعیت گذشته و حال موضوع مورد بررسی را تعیین کردید، به پیش‌بینی آینده بپردازید. آینده در حال ظهور، شامل بازه 5 تا 10 سال آینده می‌شود. روش کار در این مرحله نیز تا حد زیادی شبیه مرحله پیشین است.
همچنان می‌توانید داده‌‌‌ها، اطلاعات و دانش موجود را جمع‌‌‌آوری و دسته‌‌‌بندی کنید. بخشی از آینده در حال ظهور را فناوری‌‌‌هایی می‌‌‌سازند که هم‌‌‌اینک توسعه‌ یافته ولی به استفاده در مقیاس بالا نرسیده است.گام چهارم، آینده دور پس از 5 تا 10 سال است. برای تعیین چشم‌‌‌انداز خود از چنین آینده‌‌‌ای نیاز به ایده‌‌‌پردازی‌‌‌ها، شهود، آرزوها و حتی رویابینی دارید. اگر تا به حال خوب پیش رفته باشید، تعیین چشم‌‌‌انداز آینده دور نیز کار چندان دشواری نخواهد بود. احتمالات و سناریوهای خود را در قالب پنج سناریوی آینده قابل پیش‌بینی، قوی سیاه، آرمانشهر، ویران‌‌‌شهر و آینده میانه بریزید. گام پنجم تشریح آینده است. یک تا دو صفحه درباره آینده قابل تصور خود بنویسید. این کار را به زبان حال انجام دهید؛ چنان که گویی آینده هم‌‌‌اینک ظهور کرده است. شاید چشم‌‌‌انداز توصیفی شما فقط شامل حال و آینده در حال ظهور باشد و شاید به آینده دور هم پرداخته باشید (بستگی به شرایط مورد بحث شما دارد). نتایج و انتظارات را با آینده مطلوب خود مقایسه کنید. توصیفی روشن از آینده، نقشه ‌‌‌راه شما را مشخص خواهد کرد. گام ششم، اجرا و مدیریت است. با مشخص شدن آینده احتمالی، به طور عقب‌‌‌گرد مسیر لازم و اقدامات موردنیاز در طول این مسیر نیز مشخص می‌شود. در صورتی که تغییرات، نوآوری‌‌‌ها و بهبودهایی لازم شود، از آنها استقبال کنید. گام هفتم و پایانی، نتایج است. تمام ایده‌‌‌ها، پیشنهادها و مسائل کلیدی را جمع‌‌‌آوری کنید. سناریوها و ملاحظات هر پروژه را برای اجرا مشخص کنید. تغییرات و بهبودهای لازم را بر اساس شهود، بینش، نوآوری و کارآفرینی خود انجام دهید. به فرآیند اعتماد کنید. اجرا را تا زمانی ادامه دهید که اطمینان یابید به مقصد رسیده‌‌‌اید.
عوامل افزایش شانس موفقیت
چند عامل بر موفقیت تیم طراحی اثرگذار است که لازم است در کار با چارچوب طراحی آینده به آنها پرداخته شود.
1- چشم‌‌‌انداز: ذهنیتی که با آن آینده را پیش‌بینی می‌‌‌کنیم، تعیین‌‌‌کننده شیوه ایجاد آن است. برای ساختن آینده‌‌‌ای مثبت، لازم است که ذهنیتی مثبت داشته باشیم. ما جهان جدیدی را تصور می‌‌‌کنیم، که جامعه‌‌‌ای جدید، اقتصادی جدید و مدیریتی مسوولانه برای افزایش کیفیت زندگی همگان دارد. پارادایم‌‌‌های قدیمی رنگ می‌‌‌بازند و پارادایم‌‌‌های جدید و مسوولانه جایگزین آنها می‌‌‌شوند.
2- تأمل دائم: چشم‌‌‌انداز ما مبتنی بر سوالات و تردیدهای فراوان است. به مرور زمان دیدگاه ما تغییر می‌کند و شرایط جدید نیز بر چشم‌‌‌انداز ما اثر می‌‌‌گذارد. بدون این تأملات دائمی نمی‌توان احتمال موفقیت چندانی برای ساختن و نقش‌‌‌آفرینی در آینده در نظر گرفت.
3- ارزش‌‌‌ها و اخلاقیات در تصمیم‌گیری: ما به عنوان انسان، فرصتی استثنایی برای مشاهده عقب‌‌‌گرد یا پیشرفت امور داریم. همچنین می‌توانیم خودمان سازنده و اثرگذار بر این تحولات باشیم. اما ارزش‌‌‌ها، عقاید شخصی و اخلاقیات تعیین می‌کنند که چه مسیر و اقداماتی در پیش می‌‌‌گیریم.
4- مشارکت نسلی: از آنجا که آینده و به‌‌‌ویژه آینده دور، یک بازه زمانی طولانی را شامل می‌شود، نمی‌توانیم از تغییر نسل در سازمان و در جامعه غافل شویم. هر نسل، چشم‌‌‌انداز، دیدگاه‌‌‌ها و ذهنیت خود را دارد. برای درک بهتر واقعیت و استفاده از این تفاوت نگاه، بهتر است که آنها را هم در طراحی آینده مشارکت دهیم.
5- تحول ادراکی: برای درک بهتر واقعیت و طراحی آینده باید بتوانیم بر محدودیت‌های شناختی و عصبی خود غالب شویم. آیا ما واقعیات را چنان که هستند، می‌‌‌بینیم یا چنان که هستیم و دوست داریم؟ تجربیات، دانش و جهت‌‌‌گیری‌‌‌های ما بر ادراک ما اثر می‌‌‌گذارد. برای بهبود عملکرد خود، لازم است شناخت دقیق‌‌‌تری از آنها به دست آوریم. همچنین لازم است منابع جدیدی از هوش، تصور، شهود و رویابینی در خود ایجاد کنیم (این موضوع را در قسمت بعدی این مطلب بررسی خواهیم کرد).
6- نوآوری و کارآفرینی تحول‌‌‌آفرین و معنادار: هوش، شهود و ادراک شخصی، لازمه ایجاد تغییر است. نوآوری و کارآفرینی نیز این تغییرات را تجسم بخشیده و تحولی اثرگذار و ماندگار در بازار یا جامعه ایجاد می‌کند.
7- مسوولیت‌‌‌پذیری و مشارکت: بی‌‌‌توجهی و نادیده گرفتن بحران‌های پیش ‌‌‌رو دیگر ره به جایی نمی‌‌‌برد. برای حل بسیاری از چالش‌‌‌های اجتماعی و جهانی، نیازمند مدیران و کسب‌و‌کارهایی مسوولیت‌‌‌پذیر هستیم؛ آنها که با تمام ذی‌نفعان به مشارکت نشسته و به جای صرف انرژی ‌برای رقابت، تمرکز خود را روی همکاری بگذارند.
منبع: european business review
--> اخبار مرتبط رویه کار در خیریه تولیدی «نوبانک» بانک صادرات رونمایی شد گفت‌وگوی رئیس کل بیمه مرکزی و روسای صنفی صنعت بیمه توسعه فرهنگ بیمه با تحولات دیجیتال آینده آموزش‏‏‌های مدیریتی

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1112888/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازار سرمایه یکی از مصادیق دقیق مشارکت مردم در اقتصاد است

بهبود وضعیت بورس محتمل است/ مردم از طریق سبدگردان‌‎ها وارد بازار سرمایه شوند + فیلم

روسیه در فروش نفت به هند از عربستان جلو زد

حراست هر دستگاه از ماموریت و وظیفه آن دستگاه نگهبانی می‌کند

دیدار رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده شهدا در مازندران

پیش‌گویی جدید رییس اتحادیه طلا: قیمت طلا احتمالا به این عدد می‌رسد

جنگ کریدورها در خاورمیانه

برگزاری رویداد بین المللی فرصت های سرمایه گذاری و جلب مشارکت های عمومی در فرودگاه های ایران

رشد نرخ فقر در غزه به 90 درصد | خسارت 33 میلیارد دلاری جنگ غزه

سپاه: نباید اجازه داد مشاغل کاذب جای مشاغل اصیل را بگیرد

ظرفیت‌های اقتصادی افغانستان برای ایران حائز اهمیت است

راهکارهای رئیس کمیسیون اقتصادی برای تعدیل قیمت خودرو؛از واردات تا کاهش قیمت بهای تمام شده

معرفی فراورده‌های صادراتی در غرفه چهارمحال و بختیاری

پشتوانه‌ عملیات وعده صادق، جامعه علمی ما بود

داستان یک سفر پرماجرا در «رودخانه»

برپایی نشست پرسش و پاسخ با استاد امیرخانی

آیین نکوداشت اصغر دادبه در خانه اندیشمندان

کنسرت سامان احتشامی در تالار رودکی

خداحافظی با قدیس بروکلین

رشد 35 درصدی درآمد استان یزد از وصول بخش‌‌‌های مختلف

نسخه جهانی سفر سالمندان

ضرورت رویکرد درمان چندتخصصی در تومورهای شایع مغزی کودکان چیست؟

مدیریت ریزهزینه‏‏‌های کسب و کارهای سبز

تیم‏‏‌سازی پویا چیست و چرا مهم است؟

خوش‌بینی به اثرگذاری طارمی

تکذیب یک شایعه در مورد سردار آزمون

بالاخره به شما مربوط است یا نه؟

پس فرق چیست؟

گـل گفتی!

واکنش وزیر ارتباطات به ادعای لزوم امضای رئیس‌جمهور در رفع فیلترینگ

ایجاد یک میلیون شغل دیجیتالی در فیلیپین تا 2028

پیگیری فعالیت بین‌المللی کسب‌وکارهای الکترونیکی

کمبود کالا و افزایش قیمت در کمین بازار موبایل و لپ‌تاپ؟

زنجیره فولاد - 1403/02/13

بازار فولاد - 1403/02/13

بازار آتی - 1403/02/13

بازگشت اقتصاد چین به فاز انقباضی

مهار تکانه بانک‌مرکزی به سکه بورسی

خانه‌تکانی در سازمان برنامه و بودجه کشور

پارادوکس ایرانی و افق کوتاه‌مدت تولید

آیین‌نامه واردات کارکرده‌ها دست دولت است

زمان عرضه جدید خودروهای وارداتی

ذره‌بین ارزی صمت روی مونتاژکاران

خوش‌بینی به آینده خودروهای پاک

رشد اقتصادی ایران به‌‌‌ دلیل دانش‌‌‌بنیان‌‌‌شدن صنعت نفت و گاز

پیشرفت طرح بنزین‌‌سازی پتروپالایش تهران

روسیه سوار بر موج نوسانات نفت

هزارتوی کاهش مصرف پلاستیک

به جرم واردات

خستگی از دلار نیما

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی