بازار آریا

آخرين مطالب

تورم اجاره از تورم عمومی سبقت گرفت

صحنه‌گردانان بازار اجاره گزارش ويژه

صحنه‌گردانان بازار اجاره
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای‌اقتصاد : بازار اجاره مسکن طی 5ماه گذشته، مسیر متفاوت از خرید را طی کرد؛ چرا؟ داده‌های رسمی می‌گوید، دو اتفاق طی پاییز امسال برای شاخص کشوری اجاره‌بهای مسکن رخ داد که هر دو معنادار است. از یک‌طرف، با وجود کاهش قیمت مسکن، اجاره‌بها در مهر و آبان 8درصد افزایش یافت و از طرف دیگر، تورم اجاره برای اولین‌بار از سال93 تاکنون، از تورم عمومی سبقت گرفت. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» در این‌باره نشان می‌دهد، نبض اجاره‌بها در اختیار دو صحنه‌گردان است و فعلا کمترین اثر را از نبض جدید قیمت مسکن می‌گیرد.
دو صحنه‌‌‌‌گردان اصلی بازار اجاره، روندی متفاوت برای اجاره‌‌‌‌بهای کشور در میانه پاییز، رقم زدند. تازه‌‌‌‌ترین بررسی‌‌‌‌های دنیای‌اقتصاد بر مبنای آمار رسمی منتشر شده درباره تغییرات شاخص اجاره‌‌‌‌بهای مسکن در کشور نشان می‌‌‌‌دهد، تورم اجاره مسکن در آبان ماه مسیری متفاوت از تورم مسکن در پیش گرفته و از سوی دیگر نسبت تورم اجاره به تورم عمومی را معکوس کرده است. نبض اجاره‌‌‌‌بهای پاییز به کاهش قیمت مسکن تنها یک واکنش خفیف نشان داد. به روایت تازه‌‌‌‌ترین گزارش مرکز آمار ایران درباره تغییرات شاخص اجاره‌‌‌‌بهای مسکن، آبان ماه امسال، تورم ماهانه اجاره کشوری، معادل 4.1‌‌‌درصد به ثبت رسید. این میزان در مهرماه 4.3درصد بود.

بازار آریا

بازار آریا

روند متفاوت اجاره از قیمت مسکن
بررسی آمارهای رسمی مربوط به تغییرات شاخص اجاره‌‌‌‌بهای مسکن در شهرهای کشور نشان‌‌‌دهنده روند متفاوت تورم اجاره نسبت به تورم مسکن در ماه‌‌‌‌های اخیر است. اجاره‌‌‌‌بها در آبان ماه به روایت مرکز آمار در حالی تورم ماهانه 4.1درصدی را تجربه کرده است که آمارها نشان‌‌‌دهنده رشد منفی یا تورم منفی قیمت مسکن در این ماه در تهران است. اگر چه هنوز آمار رسمی مربوط به تغییرات قیمت و تورم مسکن شهرهای کشور منتشر نشده است اما تحقیقات میدانی «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌‌‌‌دهد تحولات بازار مسکن شهر تهران تغییرات این بازار در سایر شهرها را نمایندگی می‌‌‌‌کند و در سایر شهرها نیز متوسط قیمت مسکن مسیر کاهشی داشته است.
براساس آمارهای رسمی مربوط به تغییرات شاخص اجاره‌‌‌‌بهای واحدهای مسکونی، تورم کشوری اجاره مسکن در 5 ماهه اول امسال 11‌‌‌درصد بوده است. به این معنا که متوسط اجاره‌‌‌‌بها در شهرهای کشور طی سه ماه تابستان ودو ماه پاییز 11‌‌‌درصد رشد کرده است. اما آمارهای رسمی از تغییرات قیمت مسکن در شهر تهران که تحولات قیمت خرید وفروش آپارتمان‌‌‌‌ها در سایر شهرها را نمایندگی می‌‌‌‌کند نشان می‌‌‌‌دهد در این بازه زمانی یعنی از ابتدای تابستان تا پایان آبان ماه متوسط قیمت مسکن در شهر تهران کاهش 5درصدی داشته است. این موضوع نشان می‌‌‌‌دهد در این بازه زمانی(ابتدای تابستان تا انتهای آبان 1402) عملا تورم اجاره از تورم مسکن تبعیت نکرده است. این در حالی است که همواره یکی از مهم‌ترین عوامل در تحولات بازار اجاره، تورم مسکن و ارتباط رشد قیمت آپارتمان‌‌‌‌ها با تورم اجاره است. اما عملا در حالی که در 5 ماهه منتهی به پایان آبان متوسط قیمت مسکن در شهر تهران و سایر شهرها مسیر تورمی منفی داشته است اما متوسط اجاره‌‌‌‌بها در کشور 11‌‌‌درصد افزایش داشته است.
نسبت اجاره به تورم عمومی معکوس شد
یک رویداد مهم دیگر که تازه‌‌‌‌ترین آمارهای رسمی درباره تغییرات شاخص اجاره‌‌‌‌بهای کشوری آن را منعکس می‌‌‌‌کند، معکوس شدن نسبت تورم اجاره به تورم عمومی است.
نسبت تورم عمومی به تورم اجاره تا قبل از عصر جهش قیمت‌ها در بازار مسکن، به طور میانگین معادل 1.5 بود. یعنی به طور متوسط در سال‌‌‌‌های قبل از جهش قیمت، تورم عمومی 1.5 برابر تورم اجاره کشوری بود. اما در آبان امسال این نسبت معکوس شد و نرخ تورم اجاره از تورم عمومی جلو زد؛ به واسطه تحولات بازار اجاره مسکن کشور در آبان امسال، نسبت تورم اجاره به تورم عمومی 1.01 شده است. بررسی‌‌‌‌های «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌‌‌‌دهد، از ابتدای دهه 90، یک‌بار در سال 93، تورم اجاره مسکن از تورم عمومی سبقت گرفت. بعد از آن تورم عمومی همواره جلوتر از تورم اجاره بود اما در آبان این نسبت معکوس شد. براساس آمارهای رسمی، بر مبنای اطلاعات مربوط به تغییرات شاخص اجاره‌‌‌‌بهای مسکن که به تازگی مرکز آمار ایران آن را منتشر کرده است اجاره‌‌‌‌بها در شهرهای کشور در آبان امسال نسبت به آبان سال گذشته 39.6‌‌‌درصد افزایش یافت. نرخ تورم عمومی نقطه به نقطه در آبان امسال، 39.2‌‌‌درصد بوده است. این آمارها به تنهایی گویای سبقت آبان ماه تورم اجاره از تورم عمومی است. روندی که در ماه‌‌‌‌های گذشته معکوس بود. بر این اساس، نسبت تورم عمومی به تورم اجاره به 0.98 رسیده است. به این ترتیب در آبان امسال دو رویداد متفاوت در بازار اجاره مسکن کشور تجربه شد؛ یک رویداد مربوط به مسیر غیر‌‌‌هم جهت تورم مسکن و تورم اجاره بود؛ به‌‌‌رغم کاهش قیمت مسکن در 5 ماه منتهی به پایان آبان امسال، و حتی در آبان ماه، تورم اجاره در این بازه‌ زمانی، مثبت شد. از سوی دیگر، برای اولین بار بعد از سال 93، تورم اجاره از تورم عمومی سبقت گرفت. در دو ماه پاییز یعنی مهر و آبان اجاره‌‌‌‌بها به ترتیب 4.3 و 4.1‌‌‌درصد نسبت به ماه قبل رشد داشت.
علت سبقت تورم اجاره در پاییز
بررسی‌‌‌‌های «دنیای‌اقتصاد» درباره علت وقوع دو رویداد متفاوت در بازار اجاره در آبان امسال نشان می‌‌‌‌دهد دو صحنه‌‌‌‌گردان اصلی بازار اجاره در این فصل، در ثبت این دو رویداد، مداخله داشته‌‌‌‌اند. در واقع و در حالی که، تورم اجاره مسکن تابعی از تورم عمومی و تورم مسکن است، در ماه‌‌‌‌های اخیر، «اثر کاهش قیمت مسکن» بر «تورم اجاره» کمتر از «اثر دو صحنه‌‌‌‌گردان اصلی بازار اجاره» بود. یکی از این دو صحنه‌‌‌‌گردان‌‌‌‌ها «اثرافزایش دارایی ملکی و نسبت قیمت به اجاره مسکن» است.
تحت‌‌‌تاثیر چند سال جهش مستمر قیمت در بازار مسکن شهرها، ارزش دارایی ملکی موجران به میزان چشمگیری افزایش یافت و از آنجا که یکی از فاکتورهای مهم در تعیین میزان اجاره‌‌‌‌بها و ‌‌‌درصد رشد آن، قیمت مسکن است و در واقع اجاره‌‌‌‌بها از یک زاویه مهم تابعی از قیمت مسکن و تغییرات آن است این رشد شدید ارزش قیمت مسکن، خود را روی افزایش ارزش اجاره‌‌‌‌ای واحدهای مسکونی منعکس کرد. در دوره اوج جهش قیمت مسکن نسبت قیمت به اجاره‌‌‌‌بهای مسکن که در اصطلاح به آن نسبت Pبه R گفته می‌شود به عدد 30 رسید اما اخیرا و تحت‌‌‌تاثیر ادامه رشد اجاره‌‌‌‌بها، این نسبت به 21رسیده است. یعنی کاهش نسبت قیمت به اجاره‌‌‌‌بها و حرکت آن در جهت احیای نسبت متعارف، ناشی از کاهش مستمر قیمت مسکن نبوده است بلکه این بازگشت در نتیجه افزایش مستمر اجاره‌‌‌‌بها و هزینه‌‌‌‌دهی مستاجرها در این بازار رخ داده است.
اثر کمبود عرضه ملکی
یک بازیگردان دیگر تورمی در بازار اجاره که رویدادهای اخیر این بازار را شکل داده است مربوط به اثر کمبود عرضه مسکن به بازار است. کمبود عرضه کلی آپارتمان نه تنها در بازار معاملات خرید و فروش که در بازار اجاره بیش از پیش خود را نشان داده است. تحت‌‌‌تاثیر چند سال کاهش و افت مستمر تیراژ ساختمانی جدید و در نتیجه افزایش عمق رکود در بازار ساخت و عرضه آپارتمان نوساز به بازار مسکن، بازار اجاره نیز تحت‌‌‌تاثیر قرار گرفته و در بدترین حالت به لحاظ بی‌‌‌تعادلی عرضه و تقاضا واقع شده است. کمبود عرضه به بازار مسکن از یکسو و افزایش تقاضا در بازار اجاره تحت‌‌‌تاثیر افزایش ورودی به این بازار و کاهش خروجی از آن به دلیل از دست رفتن توان خرید مسکن در دوره جهش قیمت‌ها، شرایط تورمی در این بازار را تشدید کرده است. هم اکنون، عرضه جدید به بازار اجاره در کمترین حد قرار دارد؛ در مقابل بیشترین میزان پمپاژ تقاضا به بازار اجاره با ورودی بالا به این بازار و خروجی اندک از آن رصد می‌شود. در کنار این دو صحنه‌‌‌‌گردان، سطح بالای تورم عمومی نیز عاملی برای «تعیین سطح بالای اجاره‌‌‌‌بها از سوی موجران برای پوشش هزینه‌‌‌‌های زندگی» شده است.
چرا مسیر اجاره متفاوت شد؟
در بازار مسکن، عامل جهش قیمت از سمت تقاضا، «خریدهای سرمایه‌‌‌‌ای» بود که با کاهش انتظارات تورمی، این بازیگر از بازار خارج و قیمت شروع به کاهش کرد.
اما در بازار اجاره، تنها بازیگر، «مستاجر» است که تغییر انتظارات تورمی ماه‌‌‌‌های اخیر، تاثیری در رفتار آنها نداشته است؛‌‌‌‌ چون بازار اجاره کاملا مصرفی است. مگر آنکه، کاهش پایدار قیمت مسکن به سطح متعارف، از حجم تقاضای اجاره بکاهد.
در واقع تغییر مسیر تورمی در بازار اجاره منوط به استمرار کاهش قیمت در بازار مسکن است. این کاهش باید تا جایی ادامه پیدا کند که خانه‌‌‌‌اولی‌‌‌‌ها و مستاجرها بتوانند توانمندی مالی لازم برای ورود به بازار مسکن وخرید آپارتمان به دست آورند. در غیراین صورت چشم‌‌‌‌اندازی برای تورم منفی در بازار اجاره مشابه آنچه در ماه‌‌‌‌های اخیر در بازار خرید و فروش مسکن مشاهده شد (کاهش قیمت)، تصور نخواهد شد.کنترل تورم عمومی نیز در این میان نقش مهمی ایفا می‌‌‌‌کند.
تبعات ادامه شرایط فعلی
کارشناسان نسبت به تبعات ادامه شرایط فعلی در بازار مسکن و بازار اجاره هشدار می‌‌‌‌دهند. آنها خطاب به سیاستگذاران می‌‌‌‌گویند: اگر تورم عمومی با اصلاحات سیاست‌‌‌‌های اقتصادی از جمله کاهش نرخ رشد پایه پولی، پایین نیاید، سطح بالای تورم اجاره مسکن باعث «جداگزینی طبقات درآمدی» در شهرها، تشدید سکونت‌‌‌‌ غیررسمی و کاهش مصرف خوراکی (کالری) خواهد شد. طبقاتی شدن شهرها نیز یکی دیگر از پیامدهای این شرایط است. رشد شدید هزینه‌‌‌‌های اجاره‌‌‌‌نشینی برای بسیاری از خانوارهای مستاجر هم‌‌‌‌اکنون شرایط سختی را ایجاد کرده و آنها را ناچار به کاهش سطح کیفیت زندگی برای کاهش هزینه‌‌‌‌ها به منظور تامین مالی اجاره‌‌‌‌نشینی کرده است. از آن جمله بسیاری از خانوارها هم‌‌‌‌اکنون سهم کالری و مواد غذایی مورد استفاده وموردنیاز خانوار را در سبد هزینه‌های خود کاهش داده‌‌‌‌اند تا بتوانند هزینه اجاره‌‌‌‌نشینی خود را تامین کنند. بسیاری از مستاجرها نیز در دو سال گذشته به دنبال رشد شدید هزینه اجاره‌‌‌‌نشینی و سایر هزینه‌‌‌‌های زندگی خود ناچار به مهاجرت اجباری به مناطق ارزان‌‌‌‌تر شهر وحتی حومه شده‌‌‌‌اند.
دولت مسکن اجاره‌‌‌‌ای بسازد
فردین یزدانی، صاحب‌‌‌نظر اقتصاد مسکن با اشاره به دشوارتر شدن شرایط مستاجرها در بازار اجاره به «دنیای‌اقتصاد» گفت: پیش‌تر نیز به سیاستگذار بخش مسکن درباره تبعات این شرایط هشدار داده شده بود. از آن جمله در سال 1400 توصیه کردیم دولت به ساخت مسکن ملکی برای گروه‌‌‌‌های کم‌‌‌‌درآمد اصرار نداشته باشد. وی افزود: اگر اصرار بر ساخت یک میلیون مسکن دولتی در سال است، حداقل 200‌‌‌هزار واحد به «مسکن اجاره‌‌‌‌ای» در حاشیه شهرهای بزرگ اختصاص پیدا کند تا از این طریق گروه‌‌‌‌های کم‌‌‌‌درآمد که اساسا توان ورود به بازار مسکن ملکی را ندارند بتوانند در خانه‌‌‌‌های استیجاری با سطوح مناسب اجاره ساکن شده و به تدریج توانمند شوند.
--> اخبار مرتبط آلارم تورمی سازندگان مسکن سازنده‌‌‌ها منتظرند فرود ارزی تورم ساختمانی سال «ایستایی» قیمت جهانی مسکن محتمل‌ترین سناریوی مسکن1402

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1109953/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رونمایی از 4 تجهیز لبه فناوری صنعت گاز در نمایشگاه بین‌المللی نفت ایران

سامانه جریان‌سنج چندفازی (MPFM) سیار شرکت نفت و گاز اروندان رونمایی شد

مدیرعامل منطقه ویژه انرژی پارس از رسانه‌های روابط عمومی وزارت نفت بازدید کرد

پیشرفت 94 درصدی پروژه‌های 1403 صندوق بازنشستگی صنعت نفت

طرح باک‌پر در مبادی مرزی در حال اجراست

ضرورت استفاده از هوش مصنوعی در صنعت نفت

بهره برداری از طرح فیبر نوری استان قم با حضور رئیس جمهور

چرا قیمت مسکن در تهران گران‌تر از بعضی شهرهای بزرگ دنیاست؟

آیین واگذاری بیش از 7 هزار زمین و واحد مسکونی نهضت ملی با حضور رئیس جمهور

نماینده مجلس: با یک آیه و شعار که بانکداری اسلامی نمی‌شود

1000 میلیارد ریال به توسعه زیر ساخت‌های جامعه ایثارگری قم اختصاص یافت

نشست خبری مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در نمایشگاه نفت

خاندوزی: رکورد ورود سرمایه خارجی شکسته شد

قیمت روز محصولات سایپا و ایران خودرو

با کمک شورای نگهبان می توان برای بهبود اقتصاد گام اساسی برداشت

وزیر اقتصاد 3 مجتمع تولیدی را در منطقه ویژه سلفچگان افتتاح کرد

جذب 5.5 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی در ایران

پژوهش‌های دانش‌بنیان در شرکت تأسیسات دریایی کلید خورد

127 طرح پتروشیمی در کشور در حال اجراست

حضور دانش‌بنیان‌ها در نمایشگاه نفت بیانگر اعتماد به داخلی‌هاست

بیش از 2 میلیون مترمکعب صرفه‌جویی گاز با بهینه‌سازی موتورخانه‌ها

آیین امضای تفاهم‌نامه همکاری بین شرکت ملی گاز و سازمان آموزش فنی‌وحرفه‌ای کشور

شرکت ملی گاز ایران 2 تفاهم‌نامه همکاری در نمایشگاه نفت امضا کرد

نرخ بهره بین بانکی ثابت ماند

جی‌ئی‌سی‌اف باید رویکردهای پرریسک بازار گاز را پیگیری کند

کیفیت خودرو هم محرمانه است؟!

شرکت پایانه‌های نفتی 4 تفاهم‌نامه همکاری امضا کرد

اعلام آمادگی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران برای توسعه همکاری‌ با بخش خصوصی

تمجید دبیرکل جی‌ئی‌سی‌اف از پژوهشگاه صنعت نفت ایران به‌عنوان قطبی برای همکاری‌های آینده

حضور دو هیئت تجاری چینی و پاکستانی در استان، رهاورد نمایشگاه اکسپو

آخر هفته آرام در بازار سکه و طلا؛ دلار در کانال 61 هزار تومان تثبیت شد

بانک مرکزی: نرخ تورم 38.8 درصد شد

افزایش 70 درصدی تولید نفت در دولت سیزدهم/ رشد 4 برابری قراردادهای سرمایه‌گذاری نفتی در دولت سیزدهم

افزایش 70 درصدی تولید نفت در دولت سیزدهم/ اگر تکمیل فاز 11 پارس جنوبی ساده بود، چرا انجام ندادند؟

مجتمع گاز پارس جنوبی با 2 شرکت دانش‌بنیان قرارداد همکاری امضا کرد

دعوت مدیران شرکت‌های نفتی عراق از ایران برای فعالیت در پروژه‌های نفت و گاز این کشور

دیدار مدیرکل مراجعات و پاسخگویی ایثارگران  با تیم ایثار جانبازان قم

دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با جانباز معزز حمید گلچی در قم

کار به فروش قسطی لاستیک خودرو رسید

پیش‌بینی جدید موسسه اقتصاد آلمان/ بزرگترین اقتصاد اروپا دچار رکود می شود

جانبازان گرانقدر در صف اول ترویج فرهنگ متعالی ایثار و شهادت هستند

حدود 1000 میلیارد ریال به توسعه زیر ساخت‌های جامعه ایثارگری قم اختصاص یافت

صدور خدمات فنی به کشورهای جهان باعث خنثی‌سازی تحریم‌هاست

بازدید معاون حقوقی رئیس‌جمهوری از نمایشگاه بین‌المللی نفت ایران

معاون حقوقی رئیس‌جمهوری از نمایشگاه بین‌المللی نفت ایران بازدید کرد

روزانه 60 میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز کشور افزوده شد

افزایش روزانه 60 میلیون مترمکعبی به ظرفیت تولید گاز کشور/ ارمنستان متقاضی دریافت گاز بیشتر از ایران است

تجلیل مدیرکل بنیاد کرمانشاه از خانواده شهید «کریمی»

قیمت نفت صعودی شد

به اجرا گذاشتن دیپلماسی فعال گازی در منطقه در جهت تحقق منافع ملی و توسعه درآمدهای ارزی

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی