بازار آریا

آخرين مطالب

هر سه نماگر اصلی بازار سهام سرخ‌پوش شدند

کدال مغفول و تورم محبوب اقتصاد ايران

کدال مغفول و تورم محبوب
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای‌اقتصاد – علی عبدالمحمدی : بورس تهران همچنان به حرکت کج‌‌‌‌‌‌دار و مریز خود در حوالی سطح مهم و روانی 2‌میلیون‌واحدی ادامه‌می‌دهد. رصد تحرکات و نوسانات تالار شیشه‌ای در روزهای اخیر گویای این نکته است که بازار در این روزها در خنثی‌‌‌‌‌‌ترین حالت ممکن خود قرار دارد و هیچ روند خاصی در کلیت آن برقرار نیست. می‌توان گفت که بخش‌اعظم دلیل بروز چنین شرایطی در متن معاملات سهام، فقدان محرک در بازار است که سبب‌شده تا زورآزمایی خریداران و فروشندگان در صحنه معاملات منجر به شکل‌گیری روند خاصی نشود. به‌علاوه ارزش معاملات پایین توام با خروج پول حقیقی نیز که تکراری‌‌‌‌‌‌ترین داستان سال‌جاری بورس تهران است، همچنان برقرار است.
عکس: صبا طاهریان
بازار در آینه آمار
روز گذشته، شاخص‌کل بورس تهران با کاهش ارتفاع 0.41‌درصدی همراه شد و نهایتا در سطح 2‌میلیون و 17‌هزار‌واحدی، کار خود را به اتمام رساند. نماگر هم‌‌‌‌‌‌وزن نیز که نشانی از اثرگذاری یکسان کلیه نمادهای معاملاتی است و چهره بازار را به نحو مطلوب‌تری نمایش می‌دهد، 3‌هزار و 260واحد از ارتفاع خود را از دست داد و با این افت 0.46‌درصدی، در آستانه از دست‌دادن مجدد کانال 700‌هزار‌واحدی قرارگرفت. شاخص‌کل فرابورس نیز به‌عنوان نماینده سهام فرابورسی، روز گذشته را با افت 0.53‌درصدی به اتمام رساند تا هر سه نماگر اصلی بازار سهام در روز گذشته، با سرخپوشی کامل، معاملات روز دوشنبه بازار سهام را به پایان برسانند.
قهر ادامه‌دار حقیقی با بازار سهام
مساله‌ای که در ماه‌های اخیر تبدیل به یکی از گزاره‌‌‌‌‌‌های پرتکرار محافل بورسی شده‌است، خروج پول حقیقی از صحنه معاملات بازار سهام است. با توجه به اینکه سرمایه‌گذاران حقیقی، چشم‌‌‌‌‌‌انداز رشدی برای کلیت بازار سهام در ادامه مسیر معاملاتی متصور نیستند، به عرضه سهام خود در نمادهای معاملاتی مختلف اقدام می‌کنند. به‌عبارت دیگر در شرایط کنونی که بازار سهام‌ در مدار صعودی قرار ندارد، ریسک نقدبودن از ریسک سهامدار بودن کم‌‌‌‌‌‌تر است و به همین دلیل، بسیاری از سهامداران حقیقی ترجیح می‌دهند فعلا از دور نظاره‌‌‌‌‌‌گر معاملات تالار شیشه‌ای باشند. فقدان محرک در کلیت بازار سهام، یکی از مهم‌ترین عواملی است که وضعیت این‌چنینی را در جریان معاملات رقم‌زده است. در جریان معاملات روز گذشته بورس تهران، 277‌میلیارد‌تومان نقدینگی حقیقی از بازار سهام خارج شد. افزون‌بر این ارزش معاملات خرد بازار سهام نیز که شامل سهام و حق‌تقدم می‌شود، ‌‌‌‌‌‌ رقم 4‌هزار و 243‌میلیارد‌تومان را ثبت کرد.
توجه به تورم و بی‌‌‌‌‌‌توجهی به کدال
دلایل استقبال از یک بازار خاص در اقتصاد ایران، در سال‌های اخیر همواره به چشم‌‌‌‌‌‌انداز انتظارات تورمی گره‌خورده است. این موضوع در بازارهایی مانند ارز، طلا و سکه امری عادی است، اما یک بازار سهام کارآ باید علاوه‌بر تطابق خود با انتظارات تورمی و رشد نرخ ارز، دلایل رشد دیگری را نیز در بطن خود داشته‌باشد. برای مثال اطلاعات و گزارش‌ها و صورت‌های مالی منتشره در کدال باید توان شکل‌دهی به روندها را در بازار سهام داشته باشند، اما نکته قابل‌توجه در این اثنا این است که پس از فعل و انفعالات حادث‌‌‌‌‌‌شده در معاملات سال‌99 بورس تهران، اعتماد از صحنه معاملات تالار شیشه‌ای رخت بربسته و روند بازار در دو سه سال‌اخیر به‌گونه‌ای بوده که کوچک‌ترین اهمیتی برای مسائل بنیادی درنظر نگرفته است.
به کرات در تحلیل‌های کارشناسان بازار سهام دیده‌شده که کدال را به‌عنوان عامل تاثیرگذار بر بازار سرمایه ذکر کرده و به اهمیت وافر گزارش‌های منتشره در این سامانه اشاره کرده‌‌‌‌‌‌اند، اما با وجود اهمیتی که این گزارش‌ها و اطلاعات مندرج در آن برای بررسی وضعیت بنیادی شرکت‌ها در اختیار سهامداران قرار می‌دهد، سرمایه‌گذاران و اهالی بورس تهران، هیچ‌گاه، به‌طور جدی و دقیق، اطلاعات منتشره شرکت‌ها و تغییرات آن را در تصمیمات خود برای خرید و فروش سهام لحاظ نکرده‌اند و بازار از این ناحیه نتوانسته برای خود، محرک خاصی دست‌وپا کند؛ این در حالی است که یکی از مهم‌ترین سبک‌‌‌‌‌‌های تحلیل در تالار شیشه‌ای یعنی تحلیل بنیادی، بر مبنای همین اطلاعات شکل ‌گرفته‌است و با توجه به عدم‌توجه بازار به کدال و وضعیت بنیادی شرکت‌ها، موضوعی مثل تخصص‌داشتن در تحلیل بنیادی شرکت‌ها، مهجور واقع‌شده و به حاشیه رانده می‌شود.
در مقابل، بازار هرچه در سال‌های اخیر از توجه به متغیر‌‌‌‌‌‌های بنیادی در کلیت خود فاصله گرفته، در سمت دیگر، به موضوع انتظارات تورمی و جهش‌‌‌‌‌‌های ارزی، واکنش مثبت داشته‌است. برای مثال می‌توان ‌بخشی از علل رشدی که در سال‌های ‌98 و 99 در بورس تهران به‌وقوع پیوست را به افزایش نرخ ارز در سال‌97 نسبت داد که بازار سهام جاماندگی خود در سال‌های گذشته را نسبت به نوسانات شاخص ارزی جبران کرد. از سوی دیگر در پاییز سال‌99، رویدادی مثل انتخابات آمریکا در پیش بود و بسیاری از مردم در ابتدای سال‌ پیش‌بینی می‌کردند که دونالد ترامپ در رقابت با جو بایدن پیروز شود و برای چهار سال‌دیگر سکان هدایت کاخ‌سفید را عهده‌‌‌‌‌‌دار باشد، همین موضوع باعث شد که بدبینی‌‌‌‌‌‌های مفرط نسبت به آینده اقتصادی و سیاسی کشور اوج بگیرد و این موضوع یکی از محرک‌هایی بود که قطار قیمت‌های آن روزهای بورس تهران را در کنار عواملی مانند کاهش معنادار نرخ بهره بین‌‌‌‌‌‌بانکی و فوران نقدینگی حقیقی به سطوحی باورنکردنی رساند؛ در واقع در آن مقطع انتظارات تورمی به نهایت خود رسیده بود و مردم در تکاپوی حفظ ارزش پول خود راهی بازارهای دارایی مختلف از جمله بازار سهام شدند.
افزون بر این در نیمه دوم سال‌گذشته نیز بعد از ناآرامی‌های سیاسی و اجتماعی که در کشور رخ‌داد، نوعی بدبینی نسبت به آینده سیاسی و اقتصادی کشور شکل‌گرفت و قیمت دلار در جریان یک روند صعودی چندماهه توانست با افزایش 100‌درصدی از کانال 30‌هزار‌تومانی به کانال 60‌هزار‌تومان برسد. به موازات این ماجرا بورس تهران نیز با افزایش شتاب قیمت‌ها همراه شد و شاخص‌های سهامی قله‌‌‌‌‌‌هایی که در سال‌99 موفق به فتح آن شده‌بودند را مجددا فتح کردند و برای یک دوره 6 ماهه، شاهد یک دوران پرزرق و برق در صحنه معاملات سهام بودیم.
--> اخبار مرتبط یک سناریوی بدبینانه اما ارزنده موضع رکودی سیاستگذار در بورس روز پرنوسان شاخصی‌‌‌‌‌‌‌ها بازگشت اعتماد حقیقی‌ها به بازار؟ تاخیر بورس در همراهی با تورم

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1107672/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وعده‌های رئیس سازمان برنامه و بودجه برای سال آینده / دیگر تکانه اقتصادی نخواهیم داشت

رشد 7.2 درصدی تولید ناخالص داخلی در تابستان سال جاری

وحیدی: باید برای هر روستا برنامه مشخص توسعه داشته باشیم

فولاد ازنا نیازمند عزم و اراده مسئولان ملی است

اظهاراتی درباره افزایش حقوق بازنشستگان

یک پیش‌بینی جدید از قیمت طلا و سکه

توسعه ابزارهای مالی، راه حل صحیح ورود نقدینگی به بازار سرمایه

روایتی از وضعیت شیرخشک در بازار؛ سهمیه بندی شده با افزایش 40 درصدی قیمت

نگاهی به قیمت آپارتمان‌ها در شمال تهران

اجرای تجدید ارزیابی دارایی، حرکتی هوشمندانه به سمت شفافیت

سرنوشت فولاد ازنا در گرو اراده پایتخت‌نشینان

افتتاح مترو پرند گامی در جهت رفاه جامعه کارگری است

جبران عقب‌ماندگی‌ها با ورود 791 واگن به ظرفیت حمل‌ونقل عمومی

کاهش سرفاصله حرکت مترو در ایستگاه شهرآفتاب با افتتاح ایستگاه پرند

شماری از اعضای اوپک‌پلاس روزانه 2.2 میلیون بشکه از تولید خود می‌کاهند

وزیر نفت: قیمت گاز سه پله اول تغییر نمی کند

مشاور عالی اتاق بازرگانی: فقط از 41 درصد ظرفیت تولید کشور استفاده می‌کنیم

کشف محل ذخیره سوخت قاچاق در غرب تهران

ایران بزرگترین قدرت تجارت دریایی خاورمیانه شناخته شد

نیمه پنهان کسری تجاری؛ سخت گیری های داخلی را کمتر کنید

اقتصاد حوصله محور!

خبر جدید درباره افزایش حقوق بازنشستگان/ زمان افزایش حقوق بازنشستگان مشخص شد

تأمین پایدار و تثبیت تولید گاز در میدان‌های زاگرس جنوبی

رایگان شدن قبض گاز و دریافت پاداش به شرط کاهش 10 تا 35 درصدی مصرف

ترمیم خطوط لوله‌ انتقال گاز با استفاده از توان دانش‌بنیان‌ها

خودکفایی صنعت پتروشیمی با توان متخصصان داخلی/ راویان پیشرفت درباره پیشرفت‌های صنعت نفت تحقیق و روشنگری کنند

چری از آیرودینامیک‌ترین خودروی جهان رونمایی کرد

راویان پیشرفت و خدمت صنعت نفت افتخارهای جوانان را روایت می‌کنند

غرق شدن زوج جوان گلستانی‌ در استخر پرورش ماهی

استاندار مازندران تا پایان امسال می‌ماند

توسعه‌ محصولات بازار سرمایه اسلامی/نقش کلیدی بازار‌های سرمایه در ایجاد یکپارچگی و رشد اقتصادی

کدام کشورها بیشترین سرمایه‌گذاری را در اقتصاد ایران داشته‌اند؟

یک هفته با بورس کالا

نشست خبری “همایش و نمایشگاه نهضت تامین مالی شهر” فردا برگزار می‌شود

برترین‌های هفته در بورس کالا را بشناسید

ارفاق مالیاتی دولت به حقوق‌بگیران

چرا موسسه اعتباری نور به بانک ملی منتقل شد؟

نقش آفرینی دولت و مجلس برای حمایت از بازار سرمایه

موسسه کاسپین، هدف بعدی بانک مرکزی برای تعیین تکلیف

رمز موفقیت از نگاه یک کارآفرین؛ تعامل، خودشناسی، عُرضه داشتن

مهارت آموزی ابزاری برای ایجاد سرمایه انسانی و تقویت رشد اقتصادی

توافق اوپک پلاس برای کاهش بیشتر تولید نفت

عرضه نخستین خودرو هفت نفره ایران‌خودرو

ماینرهای غیرمجاز توسط پلیس امنیت اقتصادی کشف شد

یک تولیدکننده بزرگ به اوپک پلاس پیوست

خبرهای خوش اقتصادی داود منظور/ تکانه اقتصادی دیگر نخواهیم داشت/ ‌یارانه سه دهک اول ‌قطع می‌شود‌

پیش‌بینی وضعیت بازار طلا و سکه در هفته آینده

چرا قانون هوای پاک به طور کامل اجرا نشده است؟

چرا قانون هوای پاک اجرا نشده است؟

موانع نوسازی در بافت فرسوده تهران/ امسال چند مورد وام نوسازی پرداخت شده است؟

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.