ایران رتبه پانزدهم دنیا در توسعه اقتصادی دانش بنیان را دارد
اقتصاد ايران
بزرگنمايي:
بازار آریا - به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، پیمان صالحی معاون پژوهشی وزیر علوم در ادامه این همایش اظهار کرد: علم، فناوری و اقتصاد حوزههای هستند که با مرجعیت علمی مرتبط اند. رهبری در تعیین سیاستهای کلی علم و فناوری درباره جهاد مستمر علمی با هدف کسب مرجعیت علمی و فناوری در جهان بر تولید علم و توسعه نوآوری و نظریهپردازی تاکید کرد.
بیشتر بخوانید: لزوم «جهاد مستمر علمی» برای رسیدن به مرجعیت وی افزود: رهبری مرجعیت علمی را سال 1384 مطرح کرد. پس از آن اسناد بالادستی در سال 1389 تاکید ویژهای بر مرجعیت علمی داشتند. مرجعیت علمی به لحاظ مفهومی میتواند مترادف با برتری علمی، پاسخگویی اجتماعی و کارآفرینی در نظرگرفته شود. رهبری علاوه بر مفهوم مرجعیت علمی از کلید واژههایی شامل عزت علمی، قدرت علمی و قطب علم و فناوری استفاده کرد.
صالحی خاطرنشان کرد: توسعه اقتصادی دانش بنیان و نوآوری و توسعه زیرساختها و فناوریهای پیشران از لوازم نظام حکمرانی علم و فناوری است. جایگاه ایران در طول 20 سال از رتبه 53 به 15 رسیده است و البته در سالهای اخیر تغییر چندانی اتفاق نیافتاده است. 74 میلیون سند در جهان در اسکوپوس ثبت شده است که از این تعداد 807 هزار سند متعلق به ایران است.
دبیر کل شورای عتف تصریح کرد: رهبری فرمود که رشد علم در ایران باید به گونهای باشد که 50 سال آینده اگر کسی خواست علم بیاموزد، مجبور باشد زبان فارسی یاد بگیرد. ما سعی کردیم که این سخن رهبری را بررسی کرده و راهکاری برای تحقق آن پیدا کنیم. در این راستا، 123 مجله ایرانی را تحت نمایه بینالمللی قرار دادیم. هماکنون ایران هفتمین کشور در تعداد نشریات نمایه شده در پایگاه دواج (DOAJ) است. زبان فارسی با 446 نشریه نهمین زبان نشریات نمایه شده در دواج است.
وی تاکید کرد: توقع جامعه ما از دانشگاهها بالاست. در این راستا، نیازمند آشنایی با سطوح آمادگی فناوری (TRL) هستیم. پیچیدگی اقتصادی یکی دیگر از موضوعاتی است که ذیل مرجعیت علمی باید مورد بحث قرار گیرد. منظور از پیچیدگی اقتصادی این است که چگونه با توجه به فناوریهای پیشرفته میتواند تولید ناخالص داخلی را افزایش داد. GDP در صورتی نیاز به دانشگاه دارد که پیچیدگی داشته باشد، وگرنه با فروش نفت و سایر مواد خام هم میتوان تولید ناخالص داخلی را افزایش داد. ایران رتبه 80 را در پیچیدگی اقتصادی GDP دارد. رسیدن به مرجعیت علمی نیازمند توسعه پیچیدگی اقتصادی است.
سید سروش قاضی نوری رئیس مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور در نخستین همایش ملی مرجعیت علمی که 29 آبانماه 1402 برگزار شد، اظهار کرد: مرجعیت علمی مفهومی استراتژیک برای جمهوری اسلامی ایران است. این مفهوم برای جمهوری اسلامی مهم است چون اگر چشمانداز جمهوری اسلامی، ساخت تمدن نوین اسلامی بوده و قرار است همه توجه خود را به ساخت تمدن معطوف کند، رسیدن به مرجعیت علمی ضروریست.
وی افزود: مرجعیت علمی برای جامعه علم و فناوری هم چشمانداز است. وقتی رهبری میفرماید ما باید لوکوموتیو علم و فناوری باشیم، این تصویر باید مورد توجه جامعه علمی باشد. رهبری 18 سال پیش به مفهوم مرجعیت علمی اشاره کرد و ماه گذشته هم از خیز جدیدی در این حرکت سخن گفتند.
قاضی نوری گفت: جلساتی با دستگاههای مختلف برای پیگیری مرجعیت علمی برگزار شد. نشست چیستی، چرایی و چگونگی مرجعیت علمی که بهمن ماه 1401 برگزار شد از جمله این نشستها بود. اردیبهشت 1402 بود که مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور موظف به برگزاری همایش ملی مرجعیت علمی شد. تصور واحدی از مرجعیت علمی در کشور ما وجود ندارد. به همین دلیل، لازم است که درباره این مفهوم گفتگو کنیم. در این راستا، با فراخوان مقاله به دنبال رسیدن به نقشه راهبردی مرجعیت علمی هستیم.
دبیر همایش مرجعیت علمی تصریح کرد: مرجعیت علمی نیازمند پشتیبانی مالی و فکری است. همچنین پیشنهاد میکنم این همایش، دبیرخانه دائمی داشته باشد و پیگیری و رصد مرجعیت علمی را برعهده بگیرد.
انتهای پیام/
ادامه دارد.

-
دوشنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶:۰۵
-
۲۰ بازديد
-

-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1107412/