بازار آریا

آخرين مطالب

معافیت‌های مالیاتی مناطق آزاد ابزار توسعه صادرات تحلیل بازار آریا

معافیت‌های مالیاتی مناطق آزاد ابزار توسعه صادرات
  بزرگنمايي:

بازار آریا - به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط‌عمومی مرکز پژوهش‌های توسعه و آینده‌نگری، یک‌صد و چهل و پنجمین نشست علمی - تخصصی این مرکز با عنوان" "روز سه‌شنبه 23 آبان‌ماه 1402، با حضور جامعه علمی، پژوهشی، دانشگاهی، اندیشگاهی، صاحب‌نظران، مدیران، کارشناسان دستگاه‌های اجرایی ملّی و استانی برگزار شد.
در این نشست احمد جمالی؛ معاون اقتصادی دبیرخانه شورای‌عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی به‌عنوان مدیر علمی نشست و علی افضلی؛ مدیرکل دفتر مطالعات بخش عمومی وزارت امور اقتصادی و دارایی، محمدصادق مبرهن نیاکان؛ دبیر اجرایی شورای هماهنگی و همکاری فعالین اقتصادی مناطق آزاد و زهرا کاویانی؛ مدیرگروه بازرگانی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی به‌عنوان سخنرانان، به ایراد نقطه‌نظرات خود پرداختند.
در ابتدای نشست احمد جمالی؛ معاون اقتصادی دبیرخانه شورای‌عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی به‌عنوان مدیر علمی نشست، ضمن اشاره به اهمیت مقوله مناطق آزاد در دولت سیزدهم، گفت: اهمیت مناطق آزاد به دلیل افزایش تعداد مناطق آزاد تجاری از 8 منطقه به 18 منطقه آزاد تجاری در دولت سیزدهم و همچنین افزایش تعداد مناطق ویژه اقتصادی باعث توجه بیشتر اهمیت این مناطق شده است؛ بنابراین باید یک تدبیری اندیشید که بتواند راهگشای فعالیت فعالان اقتصادی در این مناطق باشد.
احمد جمالی ادامه داد: مناطق آزاد به این دلیل ایجاد می‌شوند که بتوانند پیونددهنده اقتصاد ملی با اقتصاد بین‌المللی باشند و برای ایفای این نقش بایستی مناطق آزاد را در تراز بین‌المللی ببینیم. در دنیا ما بیش از هفت هزار منطقه محصور شده تجاری با عناوین مختلف داریم و وجود این مناطق در همه کشورهای دنیا دارای اهمیت است. عمده این مناطق آزاد تجاری در دهه‌های اخیر ایجاد شده‌اند و تحقیقات نشان داده است که کشورهای توسعه‌یافته اهمیت بیشتری به مناطق آزاد قائل هستند که این نشان از اهمیت مناطق آزاد تجاری دارد.
معاون اقتصادی دبیرخانه شورای‌عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی، ضمن اشاره به مشوق‌های موجود در دنیا برای مناطق آزاد ادامه داد: مشوق‌های مختلفی در دنیا برای مناطق آزاد وجود دارد که انواع مختلف این مشوق‌ها با ترتیب اهمیت مشوق‌هایی همچون: معافیت‌های مالیاتی، مقررات گمرکی ویژه، تسهیل سرمایه‌گذاری، شرایط ترجیحی کاربری اراضی و تسهیل تجارت را شامل می‌شود. اما در مطالعاتی که در کشور ما در مورد مشوق‌های مالیاتی و مقایسه آن با کشورهای همسایه انجام شده است نشان می‌دهد که تقریباً نسبت به اکثر کشورهای همسایه مشوق‌های مناطق آزاد در کشور ما کمتر از سایر کشورهاست. در اعطای مشوق‌های مالیاتی نیز عواملی چون مالیات بر ارزش‌افزوده، مالیات کارکنان واحدهای مختلف سازمان‌های مرتبط با مناطق آزاد و ایجاد مشوق برای توسعه گردشگری و… مؤثر هستند.
جمالی در ادامه افزود: ما مناطق آزاد را ایجاد می‌کنیم که از طریق تولید، تجارت و سرمایه‌گذاری به دنیا متصل شویم تا بتوانیم از دریچه مناطق آزاد راحت‌تر با دنیا تعامل داشته باشیم و لازمه توسعه بیشتر مناطق آزاد این است که فعالان اقتصادی بیشتری را به مناطق آزاد جذب کنیم.
در ادامه این نشست علی افضلی؛ مدیرکل دفتر مطالعات بخش عمومی وزارت امور اقتصادی و دارایی گفت: مناطق آزاد در کشورهای درحال‌توسعه سه هدف اصلی شامل صادرات، تولید و جذب سرمایه‌گذاری خارجی را دنبال می‌کنند. نام مناطق آزاد در تمامی کشورهای دنیا با مشوق‌ها مأنوس و عجین شده است و در اکثر کشورهای دنیا مشوق‌های مالیاتی و انواع مشوق‌های دیگر برای مناطق آزاد هم در تعریف و هم در اجرا دنبال می‌شود.
وی ادامه داد: ما معتقد هستیم که اعطای مشوق‌ها مالیاتی در مناطق آزاد نیاز جدی است؛ اما در کنار آن اعتقادی به اعطای معافیت عام نداریم؛ لذا باید طراحی معافیت‌ها به شکلی باشد که به توسعه مناطق آزاد کمک بشود و علاوه بر محدودیت زمانی که وجود دارد باید به محل و جایگاه تأسیس منطقه نیز توجه داشته باشیم. همچنین باید در راستای جهت‌دهی به فعالیت‌های مناطق آزاد یک تفاوتی بین نرخ‌های مشوق‌های مالیاتی وجود داشته باشد و این معافیت‌ها نیز یک ارتباطی با سرمایه‌گذاری خارجی و مشارکت طرف‌های خارجی داشته باشد.
در ادامه زهرا کاویانی؛ مدیرگروه بازرگانی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، ضمن اشاره به هدف اصلی از ایجاد مناطق آزاد گفت: مناطق آزاد منطقه آزاد تجاری هستند و تسهیل تجارت از اصلی‌ترین اهداف این مناطق است. بنابراین وقتی از معافیت‌ها و مشوق‌ها صحبت می‌کنیم صرفاً نباید به معافیت‌های مذکور در ماده 13 اشاره کرد. در کشور ما هدف اصلی از تأسیس مناطق آزاد تجاری تولید صادرات محور است؛ یعنی ما مناطقی را ایجاد کنیم که در آن فعالیت تولیدی شکل بگیرد که در جهت صادرات باشد.
وی افزود: در سال‌های اخیر وضعیت و شاخص‌های اقتصاد کلان ما همواره تشویق به واردات و سخت‌گیر کردن صادرات بوده؛ یعنی در دهه 1380 که ما وفور درآمدهای ارزی و نزولی بودن نرخ ارز حقیقی را داشتیم سیاست‌ها به سمت تشویق واردات حرکت کرد و در سال‌هایی که کمبود و محدودیت منابع ارزی و جهش نرخ ارز را داشتیم آن چیزی که فعالیت آن محدود و غیر سودآور شد صادرات بود. در نتیجه مشوق‌هایی که برای تسهیل تجارت در مناطق آزاد گذاشته شده است تقریباً مناطق آزاد را شبیه به سرزمین اصلی کرده‌ایم.
این پژوهشگر ارشد ادامه داد: بنابراین برای این که بیشتر به سمت صادرات برویم پیشنهاد ما این است که ضمن حفظ حقوق فعالین فعلی در مناطق آزاد برای فعالیت‌های جدید مشوق‌های بیشتری را برای صادرات در نظر بگیریم و فرایند صادرات در مناطق آزاد را به سمت چیزی شبیه به فرایند صادرات در سرزمین اصلی نبریم و صادرات آنها را از تعهدات ارزی مستثنی کنیم تا به اهدافی که در مناطق آزاد داریم دست پیدا کنیم.
در ادامه این نشست، محمدصادق مبرهن نیاکان؛ دبیر اجرایی شورای هماهنگی و همکاری فعالین اقتصادی مناطق آزاد در اشاره به مقدمه ایجاد مناطق آزاد تجاری گفت: مناطق آزاد ما در شرایطی تأسیس شد که ما سال‌های پس از دفاع مقدس را تجربه می‌کردیم و با خسارت‌هایی که برای اقتصاد کشور به‌جای‌مانده بود در سال 1371 سه منطقه قشم، کیش و چابهار به عنوان منطقه آزاد تجاری تعیین شدند. به غیر از منطقه کیش که زیرساخت‌های قبل و بعد از انقلاب اسلامی ایجاد شده بود عملاً دو منطقه قشم و چابهار فاقد هرگونه زیرساختی بود و آماده‌سازی این زیرساخت‌ها نیز مستلزم هزینه‌هایی بود که با توجه به شرایط عمومی اقتصادی کشور و ناتوانی دولت در تخصیص بودجه برای این سه منطقه، سازمان‌های مناطق مربوطه بدون هرگونه بودجه دولتی باید تأسیس این زیرساخت‌ها را آغاز می‌کرد.
محمدصادق مبرهن نیاکان ادامه داد: ما در منطقه رقبایی چون امارات، عمان، ترکیه و… را داریم و اگر بخواهیم مناطق آزاد نقش محوری خودشان را ایفا کنند باید شرایطی بهتر از رقبای خود در منطقه را داشته باشیم. در غیر این صورت نه‌تنها این که سرمایه خارجی را جذب نخواهیم کرد، بلکه باعث خروج سرمایه‌های بومی موجود در داخل کشور نیز خواهد شد.
در انتهای نشست سایر کارشناسان و صاحب‌نظران حاضر در نشست به بیان نقطه‌نظرات و سوالات خود پرداختند.
شایان‌ذکر است این نشست؛ روز سه‌شنبه 23 آبان ماه سال 1402 به‌صورت حضوری و مجازی و با مشارکت دستگاه‌های اجرایی ملی، استانی، مراکز دانشگاهی، پژوهشی کشور در سالن دکتر عظیمی مرکز پژوهش‌های توسعه و آینده‌نگری برگزار شد.
کد خبر 5943718

بازار آریا

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1107001/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قرارگاه راهبردی تولید و اشتغال در شهرستان خرم آباد تشکیل شد،

برنامه‌ریزی برای نصب جکت فاز 11 پارس جنوبی در موقعیت SP11A

همتی: ناترازی‌ها مشکل اصلی بخش‌های اقتصادی کشور

بلاتکلیفی 500 میلیون دلار ثبت سفارش خودرو

تخلف 21 هزار میلیاردی ایران‌خودرو؛ شورای رقابت ورود کرد

آغاز پرداخت حقوق شهریورماه بازنشستگان کشوری

224 هزار میلیارد تومان؛ زیان انباشته سایپا و ایران خودرو

کالاهای وارداتی چند میلیارد دلار ارز گرفتند؟

نشست بررسی رفع مشکلات کارکنان عملیاتی شرکت نفت و گاز پارس برگزار شد

پیگیری و بررسی مشکلات سرمایه انسانی مجتمع پارس جنوبی در ستاد شرکت ملی گاز

نماینده وزارت نفت در صداوسیما منصوب شد

بانک مرکزی جلوی تسهیلات تکلیفی بایستد / ناترازی ها موجب فروپاشی اقتصادی می شود

بازار خودرو مشتری ندارد

بهترین راهکار در استفاده از دیپلماسی اقتصادی فعال کردن بازارچه‌های مرزی است

ارائه آمار و اطلاعات دقیق برای تصمیم گیری های اقتصادی کشور کمک کننده است / تشکیل کارگروهی برای محاسبه بهای تمام شده آب، گاز و برق در کشور

پشتیبانی از 501 واحد تولیدی فارس در 6ماه نخست سال

61 درصد از تسهیلات بانکی در استان تهران پرداخت می‌شود

چشم‌اندازی روشن برای شرکت ملی نفت ایران/ استقبال کمیسیون انرژی مجلس از یک انتخاب

کدام کشورها بیشترین تعداد ثروتمندان را دارند؟

روح تازه در جان خفته صنایع پالایشی کشور/ افزایش ظرفیت تولید در دستور کار دولت چهاردهم قرار گرفت

نشست راهبردی نخبگان با نماینده ولی‌فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

اهداف آلمان در ازبکستان و قزاقستان چیست؟

هند به خرید نفت روسیه ادامه می‌دهد

ایستگاه تزریق گاز مارون عملیاتی شد

قیمت روز خودرو؛ آرامش به بازار خودرو بازگشت؟

رئیس ارتباطات و اطلاع‌رسانی اداره کل روابط عمومی وزارت نفت منصوب شد

دیپلماسی ورزشی به همت منطقه آزاد انزلی

دوراهی اقتصاد دریا و ساحل/ضرورت تفکیک اقتصاد دریا و اقتصاد ساحل برای توسعه پایدار اقتصادی

کشف مزرعه استخراج ارز دیجیتال در کاشان

رییس دادگستری زنجان: شکوفایی جامعه در سایه همدلی دستگاه‌های بین بخشی است

ملاقات چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با جامعه معظم ایثارگری

بازار خودرو بی مشتری ماند

کمیته انضباط کار در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران تشکیل شد

بازار پرنوسان برنج در مازندران

حل مشکل 81 نفر از پذیرفته شدگان آزمون استخدامی فرزندان شهدا و جانبازان بالای 70 درصد در استان ایلام

احتمال تعویق در کاهش صادرات نفت روسیه در ماه اکتبر

پیام تبریک فرمانده بسیج اصناف هرمزگان خطاب به سردار حسن پور

سرپرست شرکت حفاری شمال منصوب شد

طلای سیاه ارزان شد

آیین تکریم و معارفه معاون پیشین و جدید رسانه‌های روابط‌ عمومی وزارت نفت برگزار شد

بازار داغ لوازم تحریر در آستانه ماه مهر

طالبان خواستار افزایش روابط دیپلماتیک با آذربایجان شد

پیگیری دیپلماسی امنیتی در راستای افزایش مناسبات میان کشورهای عضو بریکس امری لازم است

یارانه این افراد قطع می‌شود

درخواست سرمایه گذاری برای 50 مگاوات انرژی خورشیدی در خراسان جنوبی

دوره انتظار 177 ساله برای خانه‌دار شدن تهرانی‌ها!

حقوق کارگران از مهرماه تغییر می‌کند؟

تضمین اصل سرمایه و کف سود «سهام پروژه» ابزار راهبردی توسعه ابرپیشران‌های اقتصادی بدون نیاز به بودجه دولتی

زمان برگزاری حراج های پاییزی شمش طلا اعلام شد

بازدید مشاورین وزرا در دستگاه‌های اجرایی از بیمارستان روانپزشکی نیایش

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی