بازار آریا

آخرين مطالب

آسیا در تیررس دیپلماسی ایرانی تحلیل بازار آریا

آسیا در تیررس دیپلماسی ایرانی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - فارس پلاس؛ دیگر رسانه‌ها- ایران نوشت: آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی مقصد جدیدترین سفر خارجی خود را از جنوب شرقی آسیا برگزید. رئیس‌جمهور روز گذشته با هدف توسعه و تقویت مناسبات اقتصادی، سیاسی و فرهنگی در سفری سه روزه و در رأس هیأتی بلندپایه راهی «جاکارتا»، پایتخت اندونزی شد. سفر رئیسی که با دعوت رسمی «جوکو ویدودو»، رئیس‌جمهور اندونزی انجام می‌شود، در حالی است که از آخرین سفر رسمی دوجانبه رؤسای‌جمهور دو کشور قریب به 17 سال می‌گذرد.

کشورهای حوزه آسیا یکی از حوزه‌های دارای اهمیت در سیاست خارجی دولت سیزدهم به شمار می‌آیند. آنچه این کشورها را نزد دولتمردان مهم کرده است، تنها معطوف به وجه سیاسی این ارتباط نیست، بلکه ناظر بر به‌کارگیری ظرفیت‌های سیاسی و دیپلماتیک در خدمت اهداف و منافع اقتصادی کشور است؛ زیرا تمرکز دولت پیشین بر ترمیم رابطه با غرب که به کاهش بی‌مانند سطح روابط ایران با بازیگران حوزه آسیا انجامیده بود در کنار این ایده که سیاست خارجی ایران باید سیاست تهاجمی- تدافعی باشد، سبب می‌شد دیپلماسی ایران، توجه به توسعه روابطش را با کشورهایی که در سنت روابط بین‌الملل «پیرامون» خوانده می‌شدند، نادیده گیرد. بر همین اساس، نه تنها تمنیات دولت‌های یازدهم و دوازدهم به واسطه تمرکز بر سیاست توسعه مناسبات با غرب برآورده نشد که روابط سیاسی‌اش با کشورهای بزرگ و کوچک آسیایی به سفرهای بعضاً فاقد دستاورد محدود شد که حتی بسیاری از همکاری‌های پیشین را در روند نزول یا پایان قرار داد.
دیپلماسی اقتصادی فعالانه
رویکرد ویژه‌ای که رئیسی با بهره‌گیری از دیپلماسی اقتصادی فعالانه در نقاط مختلف منطقه و جهان در پیش گرفت، نمود عینی‌اش را در یافتن جایگاه کشور در سازمان همکاری «شانگهای» و گشودن مراودات گسترده با کشورهای مختلف حوزه آسیایی نشان داد و سبب شد کشورهای آسیای مرکزی، شرقی و جنوب شرقی با فراغ‌ بال بیشتری از توسعه روابط خود با ایران استقبال کنند. در میان کشورهای این حوزه، ناظران زمانی از اندونزی به‌عنوان یکی از کشورهای هدف در ریل‌گذاری جدید سیاست خارجی ایران نام بردند که رئیسی در پیام سال گذشته خود برای تبریک فرارسیدن سالروز استقلال جمهوری اندونزی به «جوکو ویدودو» بر اهمیت بهره‌برداری از فرصت‌های بی‌شمار همکاری میان دو کشور برای تحقق اهداف دوجانبه تأکید ویژه‌ای کرد که نشان از پیگیری اهداف توأمان سیاسی و اقتصادی آن داشت.
موقعیت ویژه اندونزی
اندونزی که در محدوده جغرافیایی استوایی جنوب شرقی آسیا قرار گرفته، از صدها جزیره بزرگ و کوچک تشکیل شده و به عنوان پرجمعیت‌ترین کشور مسلمان دنیا به شمار می‌رود. این کشور در حالی میزبان امروز مقام عالی‌رتبه ایرانی است که از منظر اقتصادی و جغرافیایی حائز موقعیت ویژه‌ای در جنوب شرقی آسیاست. قرار گرفتن اندونزی در مسیر تنگه «مالاکا» به عنوان معبر نیمی از نفت و تجارت جهانی، موقعیت ویژه‌ای به آن بخشیده و از جهت منطقه‌ای، این کشور را به قوه محرکه و موتور رشد اتحادیه «آ سه ‌آن» و منطقه تبدیل کرده است؛ اتحادیه‌ای مشتمل بر 10 عضو که حدود 10 درصد (بیش از 640 میلیون نفر) جمعیت جهان را در خود جای داده و در طول 50 سال گذشته، به نماد همکاری‌های مثبت بین‌المللی و پیشرفت منطقه‌گرایی در جنوب شرق آسیا تبدیل شده است. در هم تنیده شدن شبکه تولید «آ سه آن» و افزایش مبادلات تجاری بین اعضای این اتحادیه که موقعیت آن را در مقابل بازارهای خارجی تقویت می‌کند، نشان دهنده ضرورت ایجاد جایگاهی قابل اعتماد از سوی جمهوری اسلامی در این اتحادیه منطقه‌ای است تا بتواند از منافع آن بهره گیرد. خاصه آنکه ایران بویژه در دو سال اخیر کوشیده سطح مراودات اقتصادی خود با اکثر کشورهای عضو «آ سه ‌آن» را افزایش دهد. چنانکه به آنها نفت، گاز، محصولات پتروشیمی، مواد غذایی، خشکبار، ماشین آلات، پنبه و فرش صادر و در مقابل از این کشورها کالاها و محصولات الکترونیکی، الکتریکی، منسوجات، فلزات و بسیاری از محصولات خوراکی از جمله برنج، موز، چای و شکر وارد می‌کند. حال آنکه اندونزی در سطح منطقه‌ای و به طور مشخص در جنوب شرقی آسیا و اتحادیه «آ سه آن» زیر سایه بهره‌مندی از سرمایه گسترده اقتصادی و انسانی نقش برادر بزرگ‌تر را ایفا می‌کند.
رشد صادرات به جاکارتا
بواسطه چنین جایگاهی است که حجم مراودات اقتصادی دوجانبه ایران با اندونزی در دولت سیزدهم رشد بی‌سابقه‌ای را تجربه کرده است. سیدروح الله لطیفی، سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت در آستانه سفر رئیس‌جمهور به «جاکارتا» به توضیح این رشد قابل ملاحظه ارقام صادراتی ایران پرداخته و می‌گوید: «در آغاز دولت سیزدهم، در سال 1400، بالاترین میزان صادرات 10 سال گذشته به اندونزی رخ داده که این میزان یک میلیارد و 81 میلیون و 501 هزار دلار بوده، در سال 99 صادرات به اندونزی 674 میلیون دلار، سال 98 حدود 915 میلیون دلار، سال 97 هم 755 میلیون دلار، سال 96 حدود 649 میلیون دلار، سال 95 حدود 173 میلیون دلار، سال 94 حدود 96 میلیون دلار، سال 93 حدود 70 میلیون دلار و سال 92 هم 59 میلیون و 500 هزار دلار بوده که نشان دهنده رشد 18 برابری صادرات ایران، در این دوره 10ساله بوده است.»
علاوه بر این، عضویت اندونزی در گروه 20 که از منظر این گروه اقتصادی نوظهور، به دلیل همگرایی اقتصادی در بازارهای جهانی به یک قدرت مهم اقتصادی تبدیل شده، به آن قدرتی فراتر از مرزهای خود بخشیده و اهمیت این کشور را در دیپلماسی مقتصدانه جمهوری اسلامی افزون ساخته است.
قرابت‌های سیاسی و فرهنگی
مقام‌های دولت سیزدهم در تأکید بر ابعاد سیاسی رابطه تهران و «جاکارتا»، وجود قرابت‌های فرهنگی را مقدمه‌ای بر بهبود و توسعه روابط سیاسی دوجانبه و منطقه‌ای می‌دانند. زیرا علاوه بر همکاری‌های اقتصادی و تلاش برای گسترش مبادلات تجاری دوجانبه و چندجانبه، تعاملات سیاسی نیز بویژه در شرایطی که خطر تروریسم و افراط‌گرایی، جهان را تهدید می‌کند و بر اهمیت همکاری‌های نزدیک درون منطقه‌ای می‌افزاید، در اهداف ایران از توسعه این روابط قرار دارد. ارتقای شکل روابط ایران با اندونزی به‌عنوان کشوری که از نفوذ معنوی‌ و اقتصادی قابل توجهی در کشورهای حوزه جنوب شرقی آسیا برخوردار است، حائز اهمیت است؛ چه آنکه اندونزی با داشتن جمعیت پرشمار مسلمان، این امکان بالقوه را دارد که یکی از کشورهای تأثیر‌گذار در مقابله با افراط‌گرایی و تروریسم بر آمده از اندیشه‌های تکفیری باشد. بر همین اساس بی‌تردید ایجاد محور همکاری‌های مشترک تهران و «جاکارتا» در موضوعات امنیتی منطقه بویژه جلوگیری از نفوذ تروریسم و کمک به ایجاد ثبات و امنیت در منطقه در زمره یکی از محورهای مهم مطرح شده در رایزنی‌های مقامات دو کشور قرار می‌گیرد. سمت و سویی از همکاری که اثرات روابط دو کشور را به امری فراتر از روابط دوجانبه رهنمون می‌شود و خواه‌ناخواه بر اساس رویکرد کشورهای منطقه نسبت به جبهه مقابله با تروریسم تقویت یا تخریب خواهد شد. هر چند به نظر می‌رسد مقامات ایران و اندونزی در فصل جدید رابطه‌شان تأکید دارند که این رابطه را از تأثیر‌گذاری فشارها و کارشکنی‌های خارجی مصون خواهند داشت. بد نیست در این زمینه به تلاش‌هایی اشاره شود که ایالات متحده برای ترغیب اندونزی جهت عادی‌سازی رابطه این کشور با رژیم صهیونیستی به جریان انداخته اما با وجود رایزنی‌های گسترده تاکنون حاصلی به دست نیاورده است.
تظاهرات گسترده چند ماه پیش مردم این کشور در اعتراض به حضور تیم رژیم صهیونیستی در مسابقات جام جهانی فوتبال زیر20 سال نمونه واضحی از این واقعیت بود که نشان می‌داد امریکا با وجود پیشنهادات بسیاری که برای کمک به ظرفیت‌های نظامی و دفاعی اندونزی ارائه کرده و همواره از همکاری‌های استراتژیک سخن به میان آورده، راه درازی دارد تا دولتمردان این کشور را نسبت به سیاست‌های زیاده‌طلبانه خود در منطقه آسیا و بویژه نسبت به همپیمانان منطقه‌ای‌اش همچون تل‌آویو متمایل سازد. به هر ترتیب سیاست خارجی دولت سیزدهم در رویکرد فعال خود می‌کوشد روابط خود با بازیگران کوچک و بزرگ آسیایی را که طی سال‌های گذشته در حاشیه و بیم و امید قرار داشت در مسیر تبدیل شدن به روابطی راهبردی از منظر سیاسی و اقتصادی قرار دهد؛ دستاوردی که اهمیت آن با به ثمر رسیدن طرح‌های زیرساختی در عرصه تجاری و توسعه صادرات و سرمایه‌گذاری‌های گسترده در آینده بیش از پیش نمود خواهد یافت.
پایان پیام/غ

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1040428/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

منتظر برنامۀ بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم

هشدار ارزی قالیباف به دولت

قالیباف: تا یکشنبه برنامه ارزی خود را ارائه نکنید خودمان موضوع را دنبال خواهیم کرد!

کشف بیش از 5 هزار لیتر سوخت قاچاق در قصرشیرین

ضرورت جهادتبیین در موضوعات اقتصادی/تعیین مشوق‌های ویژه برای استان

چرخه اقتصادی کشور وابسته به قشر کارگر است

تجدید میثاق جامعه کارگری استان با شهیدان

ضرب العجل قالیباف برای دولت رئیسی /فقط تا روز یکشنبه برای برنامه اقتصادی منتظر می مانیم /جلسه سومی وجود ندارد

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

قیمت روز محصولات ایران خودرو و سایپا

نخستین برات الکترونیکی صادر شد

ضرب‌الاجل قالیباف برای دولت/ رئیس مجلس: تا یکشنبه برنامه ارزی خود را ارائه نکنید خودمان موضوع را دنبال خواهیم کرد!

معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری و توانمندی‌های اقتصادی استان یزد در نمایشگاه ایران اکسپو

همه اختیار‌ها را به رئیس کل بانک مرکزی دادیم؛ اما هنوز در سیاست‌ ارزی دچار مشکل هستیم/ جلسه سومی وجود ندارد؛ تا یکشنبه برای دریافت برنامه ارزی منتظر می‌مانیم

ضرب‌الاجل مجلس برای دولت/منتظر مدیریت بازار ارز هستیم

پیش‌بینی قیمت ارز و نرخ تورم در سال 1403 | وضعیت رشد اقتصادی به کدام سو؟

پیش‌بینی نگران کننده: امسال رشد اقتصادی نداریم؛ منتظر کاهش قیمت ارز و نرخ تورم هم نباشید

کشف 31 هزار و 920 نخ سیگار قاچاق در کرمان

قالیباف: اگر بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز برنامه ندهد مجلس برنامه خود را ارائه خواهد کرد

تزریق ٥٠٠٠ میلیارد ریال نقدینگی به بورس انرژی

پیش‌بینی جدید درباره قیمت طلا و سکه در بازار

زمان حراج بعدی شمش طلا مشخص شد

استاندار ایلام: از عملکرد اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان رضایت داریم

صدور نخستین برات الکترونیکی تامین مالی زنجیره توسط شبکه بانکی

قالیباف: منتظر برنامه بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم

انواع کالای قاچاق به ارزش 20 میلیارد ریال در زنجان کشف شد

نخستین برات الکترونیکی تامین مالی زنجیره تامین توسط شبکه بانکی صادر شد

کارگر و کارآفرین دو همکارند در خطّ مقدّم نبرد اقتصادی + فیلم

ابر دولت در مرکز داده پیام راه‌اندازی می‌شود

بانک مرکزی: رشد نقدینگی تحت کنترل است

بازگشت دلار به کانال 62 هزار تومان؛ بازاری ها فروشنده شدند

تبدیل 400 هزار مجوز کاغذی به شناسه یکتا

ریزش سنگنین قیمت سواری اتوماتیک ایران خودرو در بازار

رایزنی معاون اقتصادی نخست‌وزیر طالبان با هیات دیپلماتیک ایران

آقای رئیسی! فقط ٥٠٠ میلیون دلار؟!

قالیباف: منتظر برنامه مکتوب بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم

قالیباف: بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز برنامه ندهد مجلس برنامه می‌دهد

عزم ایران و پاکستان برای تبدیل «مرز صلح» به «مرز شکوفایی»

پیش‌بینی رشد اقتصادی برای کشورهای گروه 7 و بریکس در 2024

منتظر برنامه مکتوب بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم

تدوین سند چشم‌انداز توسعه حمل‌ونقل استان گلستان

صدور نخستین برات الکترونیکی تامین مالی زنجیره تامین

صدور نخستین برات الکترونیکی تامین مالی زنجیره تولید توسط شبکه بانکی

«ابر دولت» در قطب مرکز داده پیام راه اندازی می‌شود

بازاری‌ها فروشنده شدند/ بازگشت دلار به کانال 62 هزار تومان

وزیر کار: منتخبان کارگری عضو بنیاد ملی نخبگان می‌شوند

دلار پتانسیل کاهش بیشتر را دارد؟

همکاری‌های ایران و پاکستان در حوزه انرژی با قوت ادامه می‌یابد

لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته نهایی می‌شود یا فراموش؟

طلای 18عیار پایین آمد؛ بازگشت دلار به کانال 63 هزار تومان

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی